2 z 6Zapobieganie nowotworom
Karczochy mają najwyższy poziom antyoksydantów wśród warzyw, a pod względem zawartości przeciwutleniaczy, plasują się na 7. miejscu spośród tysiąca warzyw i owoców – informują badania przeprowadzone przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Przeciwutleniacze są jednym z podstawowych środków obrony układu odpornościowego przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za szereg chorób w naszych organizmach, w tym za rozwój raka.
Duże stężenie antyoksydantów i polifenoli pozwala karczochom na spowolnienie, a nawet zatrzymanie rozwoju raka w naszych organizmach. Karczochy to także bogactwo witaminy C, która jak udowodniły przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Bostonie badania z 2004 r., zapobiega powstawaniu stanów zapalnych błony śluzowej, ale też zmniejsza ryzyko raka piersi.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się jak w naturalny sposób obniżysz ciśnienie krwi
Zobacz także: Zmarszczki, bruzdy, krosty. Wszystko przez jeden składnik diety