W upały unikaj cytrusów. Zobacz, dlaczego
Skutecznie orzeźwia i całkiem nieźle smakuje. Limonka nie jest jednak sprzymierzeńcem naszego zdrowia w czasie upałów.
Naukowcy ostrzegają, że sok z limonki wyciskany w czasie ekspozycji na promienie słoneczne sprzyja poparzeniom skóry. Podobnie może skończyć się krojenie tego cytrusa na świeżym powietrzu.
Zobacz także: Sucha skóra, pieczenie oczu. Niebezpieczny niedobór robi spustoszenie w organizmie
Czym jest "margarita burn"
Psoralen - tak nazywa się obecny w soku z limonki związek, który bardzo lubi promienie słoneczne. Jeśli po krojeniu owocu na świeżym powietrzu nie umyjemy rąk, psoralen wchłonie się w skórę. Tam po 10-30 min. aktywuje się i sprawia, że staje się ona bardzo wrażliwa na promienie UV.
Dzieje się tak, ponieważ psoralen wychwytuje promienie słoneczne, a to sprzyja poparzeniom. Jeśli więc chcesz tego uniknąć, po krojeniu limonki myj ręce. To ważne, ponieważ poparzenia te niczym nie różnią się od pozostałych. Mogą więc zwiększać ryzyko raka skóry i powodować blizny.
Tę zależność naukowcy zauważyli, obserwując poparzenia u barmanów, którzy przygotowywali drinki z limonki w wakacyjnych kurortach. Rodzaj poparzeń nazwali "margarita burn".
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Objawy "margerita burn"
Objawy poparzenia spowodowanego sokiem nieco różnią się od klasycznych symptomów poparzeń słonecznych.
Już 24 godz. po ekspozycji na promienie UV pojawia się wysypka. W niedługim czasie może zamienić się w bolesne pęcherze, którym towarzyszy opuchlizna.
Gdy ona zejdzie, na skórze pojawiają się ciemne smugi lub plamy. Mogą utrzymywać się nawet kilka miesięcy.
To, jak bardzo intensywne będzie poparzenie, zależy od liczby pokrojonych limonek i cieknącego soku. Im więcej, tym poparzenie może mieć cięższy przebieg.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Niebezpieczna odmiana komarów. We Francji to już plaga
Sposoby na uniknięcie poparzenia
Jak się uchronić przed poparzeniami wywołanymi sokiem z limonki? Podstawową formą profilaktyki jest krojenie jej w pomieszczeniu.
Jeśli nie jest to jednak możliwe, zaraz po pokrojeniu owocu należy umyć ręce. W zależności od tego, jak dużo limonek kroiliśmy i jak skoncentrowany jest sok, mamy na to od 10 do 30 min.
Aby zachować mniejsze ryzyko poparzeń, warto też myć sztućce używane do krojenia. Należy także pamiętać, że podobne działanie może wykazywać sok z pomarańczy, cytryny i niektórych warzyw selerowatych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.