Pomarańcza - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, sok z pomarańczy

Pomarańcza to owoc należący do rodziny cytrusów. Jego uprawy można znaleźć w klimatach tropikalnych i subtropikalnych, a najbardziej zaawansowanymi produkcyjnie krajami są Chiny, Brazylia i USA. Pomarańcza to nie tylko produkt spożywczy. Używa się jej także w przemyśle kosmetycznym.

Pomarańcza - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, sok z pomarańczyPomarańcza - kalorie, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, sok z pomarańczy
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Ile kalorii ma pomarańcza?

W 100 gramach pomarańczy znajduje się około 47 kalorii. Pomarańcza w około 90 proc. złożona jest z wody. Ponadto znajdziemy w niej śladowe ilości witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego.

Składnik pomarańczy to także węglowodany, błonnik, witamina A i P, wapń, magnez, pektyny, żelazo, cynk, miedź, selen, fosfor i potas. Całość uzupełnia woda, która spełnia ważną rolę w procesie wypłukiwania toksyn z organizmu.

Właściwości lecznicze pomarańczy

Witamina C, która jest najbardziej cenionym składnikiem pomarańczy jako przeciwutleniacz, minimalizuje objawy stresu, a także chroni przed nowotworami. Wpływa też na kontrolę ciśnienia krwi. Codzienne odpowiednie dostarczanie witaminy C zawartej m.in w pomarańczach bardzo dobrze chroni przed chorobami serca i działa na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu.

Lubisz pomarańcze? Wiemy jak wybrać najlepsze

Pomarańcza to źródło witaminy C
Pomarańcza to źródło witaminy C

Spożywanie pomarańczy wspomaga przemianę materii dzięki błonnikowi. Chroni on także przed chorobami krążenia. Flawony zabezpieczają organizm przed chorobami nowotworowymi, ale także minimalizują ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.

Pomarańcze zawierają też niewielkie ilości witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, ciśnienie krwi i pracę serca. Korzystnie też działają na skórę.

Spożywanie pomarańczy powoduje wzmocnienie układu odpornościowego, wpływa na polepszenie wzroku, odstresowuje, poprawia pracę mózgu, wspomaga funkcjonowanie żołądka i jelit oraz jest dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą.

Olejek pomarańczowy

Przy spożyciu pomarańczy najprościej jest po prostu obrać je ze skórki i rozpocząć od razu delektowanie się nimi. Aromat i smak znajdzie wielu miłośników. Skórki pomarańczy jednak nie należy wyrzucać. Można ją dodawać do ciast, po wcześniejszym smażeniu. Oczywiście najpierw należy owoc dokładnie umyć, najlepiej ciepłą wodą, gdyż w celach konserwujących spryskuje się te cytrusy środkami chemicznymi.

Pomarańcze znajdują swoje zastosowanie również przy wyrobach esencji zapachowych do ciast, a także konfitur. Świetnie sprawdzają się podawane do deserów np. lodów.

Z pomarańczy pod wpływem obierania skórki wydzielają się olejki aromatyczne. Wpływają one bardzo korzystnie na psychikę. Powodują odprężenie, poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie, a nawet można je stosować u osób z depresją lub przeciwdziałając tej chorobie. Olejek z pomarańczy wykazuje właściwości antybakteryjne. Stosuje się go przy przeziębieniach i stanach zapalnych. Pomaga w leczeniu trądziku.

To musisz wiedzieć

Jak zrobić sok z pomarańczy?

Można samemu za pomocą wyciskarki pozyskiwać sok z pomarańczy lub też kupić gotowy. Najlepiej jednak jest spożywać go na świeżo, gdyż przechowywany traci witaminy już po ok. ośmiu godzinach. Sok z pomarańczy usprawnia przemianę materii. Ze względu na występowanie witaminy C doskonale wzmacnia układ odpornościowy organizmu, zwłaszcza w okresie zimowym warto go spożywać zmniejszając ryzyko infekcji.

W stanach gorączkowych pozwala na obniżenie temperatury ciała. Poza tym bardzo dobrze sprawdza się jako lekarstwo na szkorbut oraz przy dolegliwościach wątrobowych.

Jakie są przeciwwskazania do picia soku z pomarańczy? Nie powinny spożywać go osoby z  nadkwaśnością żołądka, a także chorujący na artretyzm.

Wartości odżywcze surowych pomarańczy

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 180 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna47,0 kcal84,6 kcal
Białko0,94 g1,69 g
Węglowodany11,75 g21,2 g
Cukier9,35 g16,83 g
Błonnik2,40 g4,32 g
Tłuszcz0,12 g0,22 g
Tłuszcze nasycone0,02 g0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone0,02 g0,04 g
Tłuszcze wielonienasycone0,03 g0,05 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C53,2 mg95,8 mg
Równoważnik folianów30,0 µg54,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,09 mg0,16 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,07 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,28 mg0,51 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,25 mg0,45 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,06 mg0,11 mg
Witamina B9 - kwas foliowy30,0 µg54,0 µg
Witamina B4 - cholina8,40 mg15,12 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A225 i.u.405 i.u.
Witamina A11,00 µg RAE19,80 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten11,00 µg19,80 µg
Beta karoten71,0 µg128 µg
Beta-kryptoksantyna116 µg209 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna129 µg232 µg
Witamina E0,18 mg0,32 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń40,0 mg72,0 mg
Żelazo0,10 mg0,18 mg
Magnez10,00 mg18,00 mg
Fosfor14,00 mg25,2 mg
Potas181 mg326 mg
Sód0 mg0 mg
Cynk0,07 mg0,13 mg
Miedź0,05 mg0,08 mg
Mangan0,03 mg0,05 mg
Selen0,50 µg0,90 µg
Woda86,8 g156 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka