Walka ze zbędnymi kilogramami będzie łatwiejsza. Jedz codziennie
Utrata zbędnych kilogramów bywa problematyczna. Pragniemy szybkich efektów, a odchudzanie to raczej powolny proces, w którym liczy się regularność. Czasem drobna słabość sprawia, że wiele dni wyrzeczeń idzie na marne.
1. Walka ze zbędnymi kilogramami
W trakcie walki z dodatkowymi kilogramami zdarzają się chwile słabości. Niektórym towarzyszy ciągły głód, a innym trudno walczyć z chęcią sięgnięcia po przekąskę. W takich sytuacjach warto wiedzieć, jakie produkty wybierać bez wyrzutów sumienia.
Dr Michael Mosley jest dietetycznym guru i ekspertem od odchudzania. Wskazał kilka przekąsek, które mogą pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami, a także takie, których zdecydowanie lepiej unikać.
Po wymienione przez specjalistę produkty warto także sięgać, by utrzymać zdrową wagę. Ekspert zwraca również uwagę, by ostrożnie podchodzić do podjadania, ponieważ podnosi poziom insuliny między posiłkami i zwykle zwiększa głód.
2. Najlepsze produkty, które wspierają odchudzanie
Czasem jednak trudno oprzeć się pokusie. - Staraj się unikać przekąsek, zwłaszcza w dni postu, ale jeśli to konieczne, zjedz trochę warzyw nieskrobiowych, kawałek sera lub trochę jagód. Alternatywnie - orzechy są doskonałym źródłem białka, błonnika i mikroelementów – radzi doktor Mosley.
Owoce są zdrowe, ale niektórych lepiej sobie odmawiać. Słodkie, tropikalne owoce, takie jak mango, ananas i melon, są słodkie i lepiej nie traktować ich jako odchudzającej przekąski. Najlepiej sprawdzą się jagody, jabłka i gruszki.
Dla nikogo nie będzie też zaskoczeniem, że utracie wagi nie służą słodycze i gazowane napoje. Kiedy nie możemy zapanować nad ochotą na coś słodkiego, warto sięgnąć po kostkę ciemnej czekolady.
Jajka to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Będą doskonale smakować w połączeniu z zielonymi warzywami i parmezanem. Pełnotłusty jogurt i wysokiej jakości białko, które znajdziesz np. w fasoli, są również smaczne i zdrowe.
Ekspert zasugerował, że do posiłków warto dodawać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i uzupełniać zdrowe tłuszcze rybami, takimi jak łosoś, tuńczyk i makrela.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl