Wanilia - pochodzenie, właściwości, działanie
Popularna w Polsce i na świecie. Ceniona za zapach, właściwości i smak. Wanilia, to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Naturalny antydepresant i pomocnik w odchudzaniu. Co jeszcze zawdzięczamy wanilii?
1. Wanilia – pochodzenie
Ojczyzną wanilii płaskolistnej, czyli tej, która jest wykorzystywana do celów spożywczych, jest Ameryka Środkowa. Roślina należy do rodziny storczykowatych. Jej owoce, zwane są popularnie "laskami wanilii".
Co ciekawe, mimo, że owoce wanilii zbiera się w pełni dojrzałe – są wtedy ciemnozielone i nie pachną. Silnego, słodkawego aromatu nabierają dopiero po specjalnej obróbce polegającej na naprzemiennym "poceniu" i suszeniu strąków.
Ten proces trwa około 6 miesięcy i kończy się, gdy strąki mają kolor czarny, a na łuskach pojawia się białawy nalot naturalnie w nich występującej waniliny. To właśnie ta substancja (obok dwóch innych) jest odpowiedzialna za zapach wanilii. Im więcej jest jej na strąkach, tym wyższa jakość lasek.
Smak wanilii jest bardzo charakterystyczny – słodko-korzenny. Przyprawę można dodawać do budyniu, mleka, kompotów, ciast, kremów. Do sosów wkłada się całe laski, po czym wyjmuje i suszy. W ten sposób wanilię można używać nawet 3-4 razy.
2. Wanilia – właściwości zdrowotne
Wanilię sprowadzono do Europy niedługo po odkryciu Ameryki, w XVI wieku. Przywieźli ją konkwistadorzy hiszpańscy, wcześniej poczęstowani wanilią przez Azteków.
Na początku dodawanie wanilii do potraw łączono tylko z walorami smakowymi, jednak kilkaset lat później okazało się, że roślina ma dość duże działanie lecznicze. Jakie?
Wykorzystują ją przede wszystkim aromaterapeuci – olejek z wanilii poprawia samopoczucie. Wąchanie lasek wanilii likwiduje uczucie głodu, niweluje stres, pomaga zasnąć. Natomiast ich spożywanie działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, wspomaga także pracę żołądka, niektóre źródła podają, że wanilia łagodzi bóle menstruacyjne.
Żywieniowcy zaliczyli wanilię do przeciwutleniaczy. A to oznacza, że ma ona działanie przeciwnowotworowe oraz opóźniające procesy starzenia się, także skóry. Właśnie z tego właśnie względu wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych.
3. Wanilia – cenna przyprawa
Od 300 do 1200 złotych. Nawet tyle zapłacimy za kilogram lasek wanilii. Nic dziwnego, jest ona jedną z najdroższych przypraw na świecie, zaraz obok szafranu. Ale wanilia dostępna jest także w postaci proszku, ekstraktu lub olejku. Natomiast to właśnie laski wanilii mają najwięcej prozdrowotnych właściwości.
4. Przyprawa, która pomaga schudnąć
Te właściwości potwierdzono naukowo w Wielkiej Brytanii. Eksperci podzielili uczestników badania na trzy grupy. Każdej grupie naklejono plastry nasączone innym zapachem. Po czterech tygodniach okazało się, że ci uczestnicy, którzy miel przyklejone plastry o zapachu wanilii schudły średnio 2 kilogramy. Bez diety. Jak to się stało?
Naukowcy przekonują (a uczestnicy to potwierdzili), że zapach wanilii niejako blokuje uczucie głodu, zmniejsza apetyt oddziałując na ośrodek w mózgu za niego odpowiedzialny.
Wanilia jest też jednocześnie naturalnym środkiem nasennym. By szybciej usnąć, wystarczy delikatnie skropić pościel olejkiem waniliowym. Można też ustawić kominek aromatyczny również z takim olejkiem. To dobry sposób dla osób dbających o linię – przecież zdrowy, długi (7-8 godzin) sen pomaga schudnąć.
5. Wanilia – na trawienie i na stres
Masz kłopoty z trawieniem? A może odczuwasz silny stres? Do dań, jakie przygotowujesz dodaj laskę wanilii, choć na chwilkę. Roślina ma w swoim składzie substancje, które działają podobnie jak kapsaicyna w papryczkach chilli lub gingerol w imbirze.
Substancje te wzmagają produkcję śliny oraz soku żołądkowego, przyspieszając trawienie. Co więcej – wspomagają także spalanie tłuszczu.
Natomiast wąchanie chusteczki skroplonej sporą ilością olejku waniliowego ukoi skołatane nerwy. Taka kuracja może też pomóc kobietom w ciąży, pomagając w odpoczynku.