Właściwości zdrowotne szafranu

Szafran znany jest z tego, że dodaje potrawom wyjątkowego posmaku.Nie jest to przyprawa tania – uznawany jest za najdroższy składnik kulinarny tego typu na świecie, w końcu uzyskuje się go z wysuszonych słupków kwiatu krokusa. Najczęściej stosuje się go do przyprawiania ryżu, zup, owoców morza czy ciast. Warto wiedzieć, że ma też leczniczne właściwości.

Zobacz również: Czy szafran chroni przed rakiem?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie szafranu / Shutterstock

/ 4Składniki odżywcze

W 28 gramach, czyli niecałych dwóch łyżkach, znajduje się aż 400 proc. dziennej zalecanej dawki manganu.

Wśród innych składników odżywczych znajdują się w szafranie są: witamina C (38 proc. dziennej zalecanej dawki), magnez (18 proc.) oraz żelazo (17 proc.). Potas i witamina B6 to 14 proc. dziennego zapotrzebowania.

28 gramów szafranu zawiera 87 kalorii, 18 gramów węglowodanów, 3 gramy białka oraz 1 gram błonnika.

/ 4Wpływ skladników odżywczych szafranu na zdrowie

Obraz
© Zdjęcie dania / Shutterstock

Mangan zawarty w dużych ilościach w szafranie reguluje stężenie glukozy we krwi, wpływa na metabolizm węglowodanów oraz wchłanianie wapnia. Wspomaga również proces współtworzenia tkanek i hormonów. Witamina C natomiast to niezastąpiona substancja w walce z infekcjami, żelazo występuje w hemoglobinie odpowiadającej za transport tlenu w organizmie, a witamina B6 pomaga w produkcji czerwonych krwinek oraz zapewnia poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Potas z kolei jest elektrolitem odpowiadającym za równowagę płynów w komórkach – jego niedobór prowadzi do występowania skurczy mięśni i przewlekłego zmęczenia.

/ 4Krocyna zawarta w szafranie

Obraz
© Zdjęcie szafranu / Shutterstock

Jedną z najbardziej charakterystycznych substancji zawartych w szafranie jest krocyna, która nadaje potrawom intensywny pomarańczowy kolor. Jest ona również wyznacznikiem właściwości leczniczych przyprawy, a dokładnie zawartości karotenoidów i antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

/ 4Szafran w badaniach laboratoryjnych

Obraz
© Zdjęcie lekarza / Shutterstock

Badania pokazały, że ekstrakt z szafranu wykazuje działanie hamujące rozwój guzów. Stosowanie go zewnętrznie hamuje również rozwój raka skóry (II stopień zaawansowania). Z kolei inne badania wykazały, że szafran hamuje postęp zmian związanych z utratą pamięci i innymi przypadłościami neurologicznymi przy chorobie Alzheimera. Dlaczego? Szafran wpływa na obniżenie toksyczności aluminium, które ma związek z wystąpieniem choroby.

Przeczytaj też: Te produkty zapobiegają chorobie Alzheimera

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka