Lecznicze właściwości soku z imbiru
Imbir w świeżej postaci często opisywany jest jako korzeń, jednak formalnie jest rodzajem łodygi nazywanej kłączem. Od wieków używa się go w leczeniu wielu przypadłości, takich jak problemy z trawieniem, mdłości, wymioty, przeziębienie, grypa, ból głowy i kaszel.
Składnikami aktywnymi w świeżym imbirze są gingerole – pod względem składu chemicznego podobne do kapsaicyny (aktywnego składnika papryki chilli). Po wysuszeniu rośliny zmieniają się one w inne związki: zingeron i schogaol. Oznacza to, że w różnej postaci imbir może mieć odmienne właściwości.
Jak dowodzą naukowcy z Uniwersytetu Columbia, zingeron i schogaol działają rozkurczowo na oskrzela. Gingerole wykazują działanie przeciwzapalne i hamują produkcję tlenku azotu oraz wolnych rodników w organizmie, dlatego soki z imbirem pomagają w walce z artretyzmem.
Lecznicze właściwości soku z imbirem
Imbir jest nieocenionym pomocnikiem przewodu pokarmowego człowieka. Pomaga redukować stany zapalne jelit, przez co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka raka jelita grubego. Jest składnikiem leków zwalczających chorobę lokomocyjną. Stosuje się go przeciw wymiotom po narkozie i chemioterapii. Poprawia apetyt i leczy bóle żołądka.
Imbir poprawia odporność, i to na wiele sposobów. Zabija lub hamuje rozwój bakterii i grzybów. Aktywuje krwinki białe odpowiedzialne za zwalczanie wirusów. Co więcej, imbir rozgrzewa ciało i wzmaga potliwość, co jest ważne przy chorobach. Przyprawa ta poprawia również krążenie poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Zobacz także: Na stres, lepszy sen, nerwicę i problemy z koncentracją.
Soki z imbiru
Dla najlepszego efektu należy używać świeżego kłącza. Jednak imbir w proszku również zachowuje dobroczynne właściwości, więc jeśli nie ma dostępu do świeżej postaci, można wykorzystać sproszkowany korzeń.
Zależnie od odmiany i wieku, moc przyprawy może się różnić. Młodszy imbir zazwyczaj jest mniej pikantny, ale jest trudniej dostępny. Najpowszechniej spotykany w sklepach dojrzały imbir zwykle jest ostrzejszy.
Dla większości osób, zwłaszcza tych zaczynających przygodę z tą przyprawą, wystarczającą ilością będzie 1- lub 2-centymetrowy kawałek, ale z czasem można stosować większe ilości.
Pamiętaj, aby przed użyciem dobrze obejrzeć imbir: powinien być twardy i gładki. Sprawdź, czy w miejscu oderwania od pozostałej części nie ma pleśni. Zanim przerobisz swój imbir na sok, umyj go. Jeżeli nie jest organiczny ani zasuszony, dobrze jest też go obrać.
Aby maksymalnie wykorzystać moc przyprawy, można zacząć robienie soku od wyciśnięcia imbiru, a następnie dodawać składniki zawierające więcej wody, która wymyje resztki przyprawy z wyciskarki. W ten sposób do napoju trafi więcej zdrowego składnika. Imbir świetnie komponuje się z limonką, cytryną, jabłkiem, gruszką, marchewką, szpinakiem, fenkułem, selerem i pietruszką.
Zobacz także: Owoce i warzywa wzmacniające odporność
Przepisy na soki z imbirem
Oto kilka przepisów na wyśmienite i zdrowe soki z imbirem.
Śniadaniowa gruszka:
- 3 gruszki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1,5 cm korzenia imbiru.
Pikantna marchewka:- 3 marchewki, - 1 brokuł, - 1/2 kubka liści szpinaku, - 1,2 cm korzenia imbiru, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne (do smaku).
Miętowe orzeźwienie:- 2 fenkuły, - 1/2 ogórka, - 1/2 zielonego jabłka, - 1 mała garść mięty, - 2,5 cm korzenia imbiru.
Na zdrowie woreczka żółciowego:- 1 pęczek szpinaku, - 1 ogórek, - 1/2 pęczka selera naciowego, - 1 pęczek natki pietruszki, - 1,5 cm korzenia imbiru, - 2 jabłka, - 1/2 limonki, - 1/2 cytryny.
Zobacz także: Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa