Warto jeść orzechy. Zmniejszają ryzyko chorób serca
Choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Aby się przed nimi uchronić, warto zadbać o niski poziom złego cholesterolu we krwi. Pomoże nam w tym odpowiednia dieta. Orzechy zaś powinny być jej stałym punktem.
1. Ryzyko chorób serca
Szacuje się, że nawet 100 osób dziennie umiera w Polsce z powodu zawału. Jedną z głównych przyczyn tego schorzenia jest niewystarczająca ilość krwi, która dociera do serca. Przyczynia się do tego także wysoki poziom cholesterolu, który powoduje, że tętnice są zablokowane. To zaś zwiększa ryzyko chorób układu krążenia takich jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, udar mózgu, niewydolność serca czy choroba wieńcowa.
Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, istotną kwestią jest zdrowy styl życia, a w szczególności odpowiednia dieta. Niektóre produkty działają pozytywnie na obniżenie cholesterolu we krwi. Jednym z nich są orzechy.
2. Dlaczego warto jeść orzechy?
Zdaniem ekspertów z brytyjskiej organizacji "Heart UK", możemy zmniejszyć ryzyko zawału dołączając do codziennej diety garść orzechów. Ten niepozorny produkt sprawdza się świetnie w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu.
Ponadto orzechy to wyjątkowe źródło tłuszczy nienasyconych, błonnika, witaminy E, magnezu, potasu i innych składników odżywczych, które dobrze wpływają na prawidłową pracę organizmu.
Chcąc wprowadzić orzechy do swojej diety pamiętajmy, aby wybrać te bez dodatku soli. Ten dodatek bowiem podnosi ciśnienie krwi w organizmie. Zdaniem "Heart UK" wystarczy, że będziemy jeść ok. 35 g niesolonych orzechów z nienaruszoną skórką dziennie. To może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 5 proc. Najzdrowsze są orzechy włoskie, ale warto jeść także orzechy laskowe, narkowca, migdały i pistacje.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl