2 z 6Czosnek
Stosujemy go zazwyczaj w profilaktyce przeziębień, ale czosnek to także warzywo antyrakowe. Główka czosnku zawiera ok. 200 aktywnych biologicznie składników.
Swoje właściwości antyrakowe czosnek zawdzięcza m.in. siarce, glutationowi i cysteinie. To silne przeciwutleniacze, hamujące proces rozwoju już istniejących guzów i zapobiegające tworzeniu się nowych. Z kolei allicyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe i antynowotworowe.
Regularne spożywanie czosnku jest bardzo istotne z punktu widzenia profilaktyki nowotworowej. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że kobiety, które jadły czosnek co najmniej raz w tygodniu były o połowę mniej narażone na raka jelita grubego niż panie, które tego nie robiły.
Z kolei z przeglądu badań prowadzonych do 2000 roku wynika, że osoby jedzące regularnie czosnek są aż o 2/3 mniej narażone na ten typ nowotworu od osób, które nie jedzą go wcale.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Objawy przypominają grypę. Choroba jest niuleczalna