Warzywa i owoce to podstawa zdrowej diety. Warto wybierać naturalne produkty
Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. To, wydawałoby się, oczywisty fakt, a jednak często o nim zapominamy. Zobaczmy, dlaczego warto wybierać produkty z etykietą BIO i jak ważną rolę pełnią dla naszego zdrowia.
1. Podstawa piramidy żywieniowej
Zalecenia żywieniowe zmieniają się wraz z nowymi odkryciami specjalistów. Wystarczy spojrzeć na tzw. piramidę żywienia określającą priorytety naszej diety. Jej "konstrukcja" uległa sporym modyfikacjom od 1974 r., kiedy po raz pierwszy zaprezentowali ją Szwedzi.
Nie zmieniło się jednak jedno – warzywa oraz owoce pełnią nadal niezwykle istotną rolę. Badania ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia pod kierunkiem prof. Mirosława Jarosza z 2016 r. lokują je nawet u samej podstawy piramidy żywieniowej.
Warzywa i owoce powinny być obecne w diecie przede wszystkim ze względu na bogactwo związków bioaktywnych. Karotenoidy, witaminy C i E, foliany, flawonoidy, błonnik – to tylko kilka z nich. Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, hamują namnażanie się komórek nowotworowych, zapobiegają także chorobom układu krążenia i cukrzycy.
Trudno więc się dziwić, że w roli podstawy piramidy żywnościowej owoce i warzywa zdetronizowały dotychczas królujące tam produkty zbożowe.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść przynajmniej 400 g warzyw i owoców dziennie. Istotne jest przy tym zachowanie odpowiednich proporcji – warzywa powinny stanowić 75 proc. spożywanych produktów z tego "piętra" piramidy, a owoce 25 proc. Ów stosunek wynika m.in. z obecności cukrów prostych w owocach. To składniki, których obecność w diecie powinniśmy ograniczać, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem.
2. Z ekologicznych upraw na nasze stoły
Jeśli jednak już wpadniemy w zakupowy szał w celu zapełnienia warzywami i owocami lodówki, zwróćmy uwagę na ich pochodzenie oraz informacje zawarte na opakowaniach. Szukajmy produktów z ekologicznych upraw. Zyskujemy w ten sposób pewność, że ich pozyskanie nie odbyło się ze szkodą dla środowiska naturalnego.
Ponadto takie produkty posiadają wszystkie potrzebne nam wartości odżywcze, nie zawierają z kolei polepszaczy smaków, konserwantów, sztucznych barwników oraz modyfikacji genetycznych (GMO).
Czy istnieje żywność, która nie zawiera żadnych dodatków? To oczywiście niemożliwe, choćby ze względu na realia produkcyjne i handlowe, takie jak konieczność wydłużenia terminu przydatności produktów do spożycia. Rozporządzenie Komisji Wspólnot Europejskich nr 889/2008 reguluje jednak wyraźnie, jakie dodatki mogą zostać użyte w produkcji żywności. Są to przede wszystkim składniki pochodzenia naturalnego – minerały oraz witaminy
Ale żywność ekologiczną poznajemy nie tylko dzięki składowi. Ważny jest także proces jej uprawy. Tak zwane "ekofarmy" muszą posiadać "czystą" ziemię, z dala od dróg czy zakładów przemysłowych. Ekologiczne gospodarstwa rezygnują także z monokultury, czyli wieloletniego uprawiania na tym samym obszarze jednego gatunku warzyw lub owoców. Takie rozwiązanie doprowadza bowiem do jednostronnego wyczerpania składników pokarmowych gleby. Właściciele takich upraw nie stosują również chemicznych nawozów i oprysków – tylko środki organiczne służące użyźnieniu gleby.
3. Warzywa oraz owoce BIO
Sklepy coraz częściej pomagają klientom wybrać naturalne owoce i warzywa z półek przy pomocy szaty graficznej stoisk i opakowań. Przykładowo Lidl Polska stworzył całą ofertę produktów BIO, które można łatwo poznać po charakterystycznym logo z napisem "BIO Organic". W ramach "Ryneczku Lidla" można znaleźć nie tylko BIO warzywa i owoce, ale również zioła.
Obecnie w sprzedaży znajduja się m.in. BIO arbuz, awokado, jarmuż, porzeczki czerwone, bazylia, nektarynki, ogórki, papryka, pieczarki czy mięta. Dodatkowo etykieta owoców z naturalnych upraw zawiera znak certyfikacyjny Unii Europejskiej (biały listek złożony z jedenastu gwiazdek na zielonym tle). Posiada również adnotację "Rolnictwo ekologiczne. System kontroli WE" lub "Produkt rolnictwa ekologicznego"
Otrzymanie każdego z powyższych certyfikatów warunkuje konieczność spełnienia wysokich norm w dziedzinie uprawy. Na terenie Polski funkcjonuje 12 (to stan na marzec 2019 r.) niezależnych instytucji certyfikujących ekologiczną żywność. Wszystkie posiadają w tym celu upoważnienie od Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Gospodarstwa otrzymują od nich certyfikat na okres jednego roku, następnie muszą go odnowić. To sprawia, że wysokie normy ekologicznej uprawy warzyw i owoców są stale utrzymywane.
Kupowanie produktów żywnościowych pochodzenia naturalnego ma znaczenie nie tylko ze względu na zdrowie i zalecenia twórców piramidy żywieniowej. Nabywając je, wspieramy filozofię uprawy roślin w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, co będzie miało znaczenie nie tylko dla nas, ale też całej planety.
Partnerem artykułu jest Lidl Polska