Warzywa na raka. Zobacz, które z nich mają działanie antynowotworowe
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda sprawdzili, jakie owoce i warzywa mają antynowotworowe właściwości. Wyłonili 8 gatunków, które najskuteczniej chronią nas przed rakiem. Zobacz, które z nich włączyć do codziennej diety.
1. Chronią przed rakiem
Najlepsze dla naszego organizmu są rośliny zawierające najwięcej antyoksydantów. Cenne są również te o dużej zawartości błonnika, polifenoli i fitosteroli. Hamuję one rozwój komórek rakowych. Co więcej, pobudzają cały system odpornościowy do walki z chorobami.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wytypowali owoce i warzywa, które chronią nas najskuteczniej. Przeprowadzili badania na 180 tys. kobiet w wieku od 27 do 59 lat. Trwały one blisko 30 lat. Wyniki ukazały się na łamach "International Journal of Cancer".
2. Ile powinniśmy jeść?
Według badaczy ważna jest ilość spożywanych owoców i warzyw. Jedna porcja (czyli tyle, ile zmieści się na naszej dłoni) dziennie to zdecydowanie za mało. Minimum stanowią 3 porcje, które zmniejszają ryzyko wystąpienia raka o 14 proc. Przy 5 będzie to już 29 proc., a przy 7 aż 42 proc.
Naukowcy przekonują, że im więcej spożywamy produktów roślinnych, tym lepiej bronimy się przez różnymi formami nowotworów.
3. Owoce i warzywa działające przeciwnowotworowo
Eksperci sporządzili listę produktów roślinnych, które warto wprowadzić do naszej diety, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia raka. Należą do nich:
- Papryka
- Brukselka
- Białe grejpfruty
- Szpinak
- Jarmuż
- Pomidory
- Pomarańcze
- Arbuz
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl