Warzywa zielone przyczyną Alzheimera? Nadmiar żelaza szkodzi mózgowi człowieka
1 z 5Zielone warzywa
Szpinak i inne warzywa zasobne w żelazo, sprzyjają rozwijaniu się choroby Alzhemiera – twierdzą naukowcy. Żelazo wpływa na mózg człowieka podobnie jak organiczne substancje na metalowe przedmioty – powoduje ''rdzewienie'' układu nerwowego.
Wcześniejsze badania naukowe wskazały, że osoby z dużym poziomem żelaza oraz amyloidów w organizmie, mają znacznie zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych.
Osoby z dużym poziomem amyloidów, lecz małym poziomem żelaza, mają mniejsze ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera.
Idąc tym tropem, naukowcy postanowili poszukać odpowiedzi na pytanie: Czy pozbycie się dużych ilości żelaza z ludzkiego mózgu, może pomóc w opóźnieniu niekorzystnych zmian w tym organie?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO dotyczące tego, co zrobić by zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera
Zobacz także: Grupa krwi ma wpływ na wystąpienie poważnych chorób! Sprawdź, na co możesz zachorować