3 z 5Żelazo w codziennej diecie
Naukowcy podkreślają jednak, że nie należy rezygnować z diety zasobnej w żelazo. Spożywajmy nadal szpinak, sałatę, kapustę oraz inne warzywa zielone, zasobne w żelazo. Rezygnacja z nich, nie spowoduje, że zmiejszymy ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych i choroby Alzheimera. Dzieje się tak dlatego, że nie każdy zasób spożytego żelaza trafia do naszego mózgu. Rozprzestrzenia się ono po całym organizmie i u każdej osoby jego poziom w mózgu będzie inny.
Dr Ayton dodał: ''Nie mamy jeszcze żadnych dowodów aby stwierdzić, że spożywane w potrawach żelazo i ogólny poziom żelaza we krwi, ma jakikolwiek wpływ na poziom żelaza wystepujący w mózgu człowieka. Dlatego też, nie zalecamy rezygnowanie z diety zasobnej w żelazo”.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO z którego dowiesz się, jak czekolada wpływa na ludzi mózg
Zobacz także: Hemoroidy to poważna choroba cywilizacyjna. Oto skuteczny preparat na ich leczenie, który działa już po kilku minutach