3 z 8 Burger z grochu
W burgerze z grochu na pierwszym miejscu w składzie znajduje się woda. Na drugim teksturowane białko grochu, które stanowi ok. 30 proc. produktu. Dietetyczka Kinga Głaszewska zauważa, że produkt obfituje jednak w zbędne wypełniacze - metycelulozę i celulozę, co nie świadczy najlepiej o tym daniu.
- Dobrze by było, gdyby tego białka grochu było w składzie więcej. W tym produkcie jest 18 g białka, więc wynik jest całkiem dobry, ale mógłyby być lepszy. Białko mogłoby stanowić np. 50 proc. produktu. Dodatki, takie jak metyloceluloza czy cukier palony są jednak niepotrzebne. Wypełniaczy powinno być w takich produktach jak najmniej. Celuloza i metyceluloza mają zadbać o konsystencję po to, aby podczas obróbki termicznej produkt nam się nie rozpadł. Obie w określonych dawkach są bezpieczne, ale ich nadmiar może być szkodliwy - podkreśla dietetyczka.
Zobacz także: GIS wycofuje popularne kiełbaski. Wykryto w nich mieszaninę wody i płynu chłodzącego