Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Wegetarianka w czasie ciąży

Avatar placeholder
24.02.2020 18:40
Wegetarianka w czasie ciąży
Wegetarianka w czasie ciąży

Czy wegetarianka w ciąży musi zmienić swoje nawyki żywieniowe? Czy grozi jej anemia? Co jeść w ciąży, by zadbać o zdrowie swoje i maleństwa? Przyszłą mamę dręczy wiele pytań. I słusznie. Kobieta w ciąży musi szczególnie o siebie dbać. Wegetarianka w ciąży nie jest skazana na mięso. Jednak musi pamiętać o pewnej zasadzie. Jeżeli eliminuje mięso z diety, powinna dostarczać do organizmu białko w innej postaci. Dzięki temu nie grozi jej anemia w ciąży. Istnieją diety, które pozwolą uzupełniać minerały i witaminy niezbędne w czasie ciąży.

spis treści

1. Ciąża a wegetarianizm

Przyszła mama sporo ryzykuje jako wegetarianka. W ciąży jej organizm potrzebuje większej ilości witamin i minerałów. Mięso jest źródłem wielu z nich. Jeżeli w organizmie matki zabraknie składników odżywczych, dojdzie do zaburzeń w funkcjonowaniu wielu narządów, również u dziecka. Kobieta nie może zapominać, że jej sposób życia czy odżywiania wpływa na maleństwo.

2. Minerały i witaminy w ciąży

Warzywa i owoce zadbają o witaminy w czasie ciąży. Jednak nie dostarczą w takiej ilości, jakiej organizm wymaga, białka, wapnia i minerałów. Wegetarianka w ciąży musi się liczyć z faktem, że skutki ubogiej w składniki odżywcze diety, mogą stać się widoczne u dziecka nawet po latach. W przyszłości może cierpieć na nadwagę lub otyłość, zaburzenia nerwowe oraz może mieć mniejszą odporność organizmu w konsekwencji, jako dorosła już osoba, może mieć problemy z płodnością.

3. Anemia w ciąży

Ciąża i wegetarianizm to niebezpieczne połączenie. Wegetarianka w ciąży jest narażona na wystąpienie anemii. Dieta kobiety być może jest zbyt bogata w węglowodany i cukry proste, a zbyt uboga w kwasy tłuszczowe omega-3. Anemia w ciąży jest groźna dla dziecka. Może spowodować, że będzie miało ono zbyt niski poziom inteligencji, problemy ze wzrokiem i skłonności do otyłości.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

4. Co jeść w ciąży?

Co zatem należy jeść w ciąży, by uniknąć niedoboru składników odżywczych? Mięso w ciąży można zastąpić innymi produktami. Ważne jest by uzupełnić nimi poziom białka. Mięso w ciąży można zastąpić roślinami strączkowymi, produktami zbożowymi oraz warzywami. Żeby zadbać o poziom białka, należy wprowadzić urozmaiconą dietę i właściwie łączyć pokarmy. Soję, fasolę można połączyć z kaszą gryczaną lub produktami zbożowymi (pieczywem czy płatkami zbożowymi).

Witaminy potrzebne w czasie ciąży, tzn, witaminy B1, B2, C, E, A oraz kwas foliowy znajdziemy w owocach, warzywach i kiełkach. Oprócz witamin znajdziemy tam dużo błonnika i składniki mineralne (wapń, sód, potas, fosfor, żelazo i magnez). Wyeliminujmy z diety cukry proste i zamiast słodkiej bułeczki zjedzmy jabłko. Apetyt w ciąży może płatać figle. Kobiety potrafią zjeść całą cytrynę, bez najmniejszego skrzywienia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze