WHO ostrzega: mięso powoduje raka

Kiełbasa, szynka, salami, burgery i hot-dogi tak samo groźne dla zdrowia, jak papierosy, alkohol i azbest – ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Przetworzone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia raka. Na liście potencjalnie niebezpiecznych produktów znalazło się też czerwone mięso.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie produktów / Shutterstock

/ 4WHO nie pozostawia złudzeń i ponownie apeluje

Eksperci z Międzynarodowej Agencji Badań nad Nowotworami (IARC), działającej przy WHO, już w 2015 r. zadecydowali o wpisaniu przetworzonego mięsa na listę najbardziej kancerogennych produktów. Oznacza to, że wędliny, kiełbasy i gotowe dania mięsne są tak samo szkodliwe dla zdrowia, jak palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, azbest czy arszenik.

Eksperci nie mają wątpliwości, że im więcej przetworzonego mięsa w diecie, tym większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także prostaty i trzustki. Wystarczy 50 gramów salami czy kiełbasy dziennie, aby zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita o 18 proc. Taka ilość to mniej niż dwa plasterki wędliny.

IARC przeanalizowała dane zebrane z ponad 800 różnych badań z całego świata. Uznała, że dowody są wystarczające, aby uznać przetworzone produkty mięsne za przyczyniające się do nowotworów.

Agencja podała informację, że w wyniku nowotworów spowodowanych przez nadmierne spożywanie przetworzonego mięsa, co roku umiera 34 tys. osób. W porównaniu do miliona zgonów wywołanych przez palenie papierosów, taka liczba wydaje się niewielka. WHO uznała jednak, że to kwalifikuje przetworzone mięsne produkty do wpisania na listę substancji kancerogennych.

/ 4Przetworzone mięso pod lupą

Obraz
© Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

Jakie mięso jest najbardziej rakotwórcze? Do kategorii mięsa przetworzonego zalicza się produkty, których przydatność została wydłużona poprzez wędzenie, solenie i dodanie konserwantów.

W grupie tej znajdują się więc wędliny, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne, a także gotowe dania takie jak burgery czy hot-dogi.

Substancje, które dodaje się do mięsa, aby przedłużyć trwałość i wzmocnić smak, mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Poza tym w przetworzonym mięsie znajduje się dużo tłuszczu oraz soli.

/ 4Ostrożnie z czerwonym mięsem

Obraz
© Zdjęcie mięsa / Shutterstock

WHO ostrzega również przed czerwonym mięsem. Naukowcy znaleźli "ograniczone dowody" na to, że ono także przyczynia się do rozwoju nowotworów. Czerwonego mięsa nie wpisano jednak na listę najbardziej rakotwórczych substancji, ale znalazło się w grupie prawdopodobnych czynników ryzyka.

Eksperci uznali, że wołowina, wieprzowina, jagnięcina i dziczyzna powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. WHO podaje, że w ciągu tygodnia nie należy jeść więcej niż 500 gramów czerwonego mięsa.

Specjaliści podkreślili jednak, że nieprzetworzone czerwone mięso zawiera wiele ważnych dla zdrowia składników, takich jak białko, żelazo, cynk, witamina B12.

Z tych powodów nie należy całkowicie wykluczać go z diety, a jedynie ograniczyć ilość w codziennym jadłospisie.

/ 4Zalecenia w praktyce

Obraz
© Zdjęcie łososia / Shutterstock

Informacje zawarte w raporcie WHO powinny skłonić nas do zmian w diecie. W trosce o zdrowie należy ograniczyć ilość wędlin, konserw itp. produktów do minimum.

W przypadku czerwonego mięsa liczy się zdrowy umiar. Wciąż powinno być częścią menu, ale częściej należy zastępować je drobiem, rybami, owocami morza oraz produktami roślinnymi.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka