Wiemy, ile ryb rocznie zjadają Polacy. To stanowczo za mało (WIDEO)
Ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Dietetycy rekomendują spożywanie owoców morza oraz ryb jak najczęściej. Polacy są jednak na szarym końcu rankingu, który posumował, ile ryb zjadamy przez rok. Jaka jest optymalna dawka? Ile ryb powinniśmy jeść?
W kwestii zdrowotności ryb, dietetycy są jednomyślni. Jako źródło kwasów omega-3, białka, wapnia, fosforu i magnezu są zdrowszym wyborem niż czerwone mięso. Jak często Polacy jedzą ryby? I ile powinno wynosić spożycie na osobę dorosłą?
Raport Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej za 2017 rok wykazał, że spożycie ryb i owoców morza w Polsce bylo na poziomie 12,48 kilogramów na osobę rocznie. Daje to około 250 gramów mięsa tygodniowo.
Chociaż Polacy coraz częściej sięgają po ryby, na pierwszym miejscu jest wciąż wieprzowina - jemy jej aż 40 kilogramów rocznie. Częste jedzenie ryb poprawia pamięć, koncentrację, wzrok, wzmacnia kości i stawy. Wiedzą o tym Chińczycy, którzy jedzą więcej owoców morza rocznie, niż my wieprzowiny.
Eksperci zalecają przyrządzanie ryb 2-3 razy w tygodniu. Utrzymanie takiej diety pozwoliłoby zbliżyć się nam do średniej europejskiej, która wynosi 23 kilogramy ryb na osobę w ciągu roku. Pół kilograma łososia, mintaja, makreli czy śledzia tygodniowo będzie doskonałym sposobem na dbanie o zdrowie.
Najbardziej bogate w kwasy omega-3 są ryby tłuste, czyli sardynki, tuńczyk, makrela, łosoś i śledź. Chude ryby mają mniejszą procentową zawartość kwasów, jednak są wskazane dla osób będących na diecie i mających podwyższony cholesterol. Dorsz, mintaj, szczupak, sandacz i morszczuk będą też doskonałym urozmaiceniem diety dzieci.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl