Wieprzowina po grecku
Kuchnia grecka jest bardzo oryginalna, a zarazem niezwykle tradycyjna. Wykorzystuje wszystkie bogactwa kraju, z którego pochodzi – oliwki, czosnek, oliwę z oliwek, wino czy cytrusy.
Składniki:
- 1 mały ogórek,
- 1 kubek jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki suszonego kopru,
- 1/4 szklanki posiekanej mięty,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
- 1/8 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- sok z jednej cytryny,
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka oregano,
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich,
- 450 g polędwiczek wieprzowych.
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj sos tzatziki. Obierz i umyj ogórka, a następnie pokrój go wzdłuż. Usuń nasiona i pokrój w kostkę pozostałość warzywa. Posól odrobinę. Wyciśnij nadmiar wody. Połącz go z jogurtem, miodem, koprem, miętą, solą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem i sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie i odstaw w chłodne miejsce. Teraz zrób marynatę do mięsa. Połącz wino, czosnek, olej, ocet, oregano, pieprz, kminek i sok z cytryny. Mięso umyj, osusz i pokrój na kwadratowe kawałki. Wrzuć je do marynaty i zostaw na co najmniej 3 godziny. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Przygotuj drewniane szpikulce do szaszłyków i ponadziewaj kawałki polędwicy. Wsadź do piecyka na 50-60 minut. Podawaj z sosem tzatziki, ulubionymi warzywami i chlebem pita.
Komentarz:
Sos tzatziki, który jest dodatkiem do mięsa, to prawie narodowy dip kuchni greckiej używany niemal przy każdej okazji.