Wina domowej roboty
Nie od dziś wiadomo, że wino spożywane w umiarze sprzyja zdrowiu. Jeden kieliszek wina dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn dziennie wystarczą, by zmniejszyć ryzyko zawału serca o 30-50%. Szczególnie zdrowe jest czerwone wino, które obniża poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu, i podwyższa poziom cholesterolu HDL, znanego jako „dobry” cholesterol. Ponadto napój ten zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i zmniejsza uszkodzenia naczyń krwionośnych spowodowane działaniem złogów tłuszczu. Wino wzmacnia również kości i pomaga uniknąć choroby niedokrwiennej serca. Można kupić je w sklepie, ale warto spróbować zrobić je we własnym zakresie.
1. Wino truskawkowe
Mimo popularności wina sporządzonego z winogron, dużym zainteresowaniem cieszą się napoje na bazie innych owoców, na przykład truskawek. Wino truskawkowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Niezbędne składniki winato: 3,2 kg świeżych, umytych i pozbawionych szypułek truskawek, 11 litrów wrzącej wody, sok z jednej cytryny oraz 2,2 kg cukru. Truskawki należy wsypać do dużego ceramicznego garnka i zrobić z nich papkę. Owoce należy zalać gotującą się wodą, dodać sok z cytryny i szybko mieszać przez dwie minuty. Następnie należy zakryć garnek czystą płócienną szmatką i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Przez tydzień miesza się zawartość garnka codziennie. Po tygodniu należy odcedzić mieszankę i wyrzucić owocową papkę. Do uzyskanego płynu dodaje się cukier i dokładnie miesza, by go rozpuścić. Uzyskany słodki napój wlewa się z powrotem do umytego garnka i odstawia na tydzień, mieszając go raz dziennie. Po drugim tygodniu należy przelać napój do dużych, 3-litrowych, szklanych butelek na wino i luźno zakorkować. Butelki odstawia się na trzy miesiące w chłodne i ciemne miejsce. Gdy wino przestanie fermentować i będzie przejrzyste, należy przelać je do mniejszych butelek i szczelnie zamknąć. Po upływie minimum roku wino będzie nadawało się do spożycia. Uzyskana ilość wina powinna wystarczyć na 40 porcji trunku.
2. Wino jeżynowe
Dużą popularnością cieszy się również wino oparte na jeżynach. Do jego przyrządzenia potrzebne są następujące składniki: 7,5 litra świeżych jeżyn, 4,5 kg cukru oraz 17 litrów wody. Na początek należy wsypać cukier do dużego garnka i zagotować wodę. Następnie wodę dodaje się do cukru i dokładnie miesza, by cukier się rozpuścił. Do mieszanki należy wsypać jeżyny, zakryć całość czystą szmatką i dodatkowo uszczelnić sznurkiem. Garnek należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na okres sześciu tygodni, by mieszanka mogła spokojnie fermentować. Co tydzień należy zamieszać całość, by składniki dobrze się połączyły. Po tym okresie wskazane jest odcedzenie płynu 2-3 razy, zabutelkowanie go i przechowywanie w chłodnym i ciemnym miejscu. Po około roku wino będzie nadawało się do wypicia.
Wino domowej roboty jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe, jeśli spożywamy je w umiarkowanej ilości. Warto wypróbować sprawdzone przepisy na wino i zrobić wrażenie na gościach, podejmując ich własnym trunkiem.