Trwa ładowanie...

Wino ryżowe - charakterystyka, zastosowanie, gdzie kupić, przepis

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
14.01.2022 15:34
Wino ryżowe - charakterystyka, zastosowanie, gdzie kupić, przepis
Wino ryżowe - charakterystyka, zastosowanie, gdzie kupić, przepis (Adobe Stock)

Wino ryżowe jest tradycyjnym napojem alkoholowym w krajach Dalekiego Wschodu. Napój przyrządzany na bazie ryżu zawiera w swoim składzie cenne substancje takie potas, żelazo czy wapń. Jak samodzielnie przyrządzić wino z ryżu? Jakie jest zastosowanie tego trunku?

spis treści

1. Charakterystyka wina ryżowego

Wino ryżowe cieszy się ogromną popularnością wśród osób zamieszkujących kraje Dalekiego Wschodu. Po trunek chętnie sięgają Chińczycy, Koreańczycy oraz Japończycy. Produkcja wina ryżowego przypomina nieco warzenie piwa. Do wytworzenia tego rodzaju napoju niezbędny jest proces fermentacji skrobi ryżowej. Wina ryżowe są trunkami nieco mocniejszymi od popularnych win winogronowych. Mogą one zawierać od osiemnastu do dwudziestu pięciu procent alkoholu etylowego. Dla porównania, wina na bazie winogron zawierają maksymalnie dwadzieścia procent alkoholu etylowego.

Wśród społeczeństwa panuje błędne przekonanie, że sake jest japońską wódką. W rzeczywistości trunek wywodzący się z kraju kwitnącej wiśni nie jest wódką, ale właśnie winem przyrządzanym na bazie ryżu. W okresie starożytności napój ten miał dla Japończyków znaczenie religijne, a wręcz rytualne, ponieważ jego produkcja była bardzo ograniczona. Do wina mieli dostęp wyłącznie członkowie rodziny cesarskiej, a także przedstawiciele świątyń.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Zastosowanie wina ryżowego

Wino ryżowe może być wykorzystywane na wiele sposobów. Pite w umiarkowanych ilościach jako dodatek do głównego posiłku, doskonale odpręża, redukuje nadmiar stresu, zmniejsza objawy zmęczenia, wykazuje działanie euforyzujące.

Wino ze względu na swój przyjemny i wyjątkowy smak oraz aromat, może być dodawane do wielu potraw, przede wszystkim tych mięsnych. Warto zaznaczyć, że trunek ten stanowi jeden z bazowych składników kuchni chińskiej. Mięso zamarynowane winem ryżowym nie tylko smakuje obłędnie, jest również bardziej kruche. Pasjonaci gotowania posługują się winem z ryżu w trakcie przyrządzania dań obiadowych, sosów czy deserów.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Gdzie kupić wino ryżowe?

Wino ryżowe znajduje się w ofercie wielu sklepów alkoholowych, zarówno stacjonarnych jak i internetowych. W zależności od preferencji i indywidualnych upodobań, zakupić możemy:

  • japońskie wina ryżowe
  • chińskie wina ryżowe
  • koreańskie wina ryżowe.

Cena wina ryżowego waha się od około dwudziestu siedmiu do nawet stu złotych.

4. Przepis na wino ryżowe

Do przyrządzenia domowego wina ryżowego potrzebne są następujące produkty:

  • surowy ryż (jeden kilogram)
  • cukier (dwa kilogramy)
  • woda (osiem litrów)
  • rodzynki (dwieście gramów)
  • drożdże (siedem gramów).

Sposób przygotowania:

Ryż przesypujemy do szklanego naczynia (najlepszym rozwiązaniem będzie balon do fermentacji wina o pojemności piętnastu litrów). W kolejnym kroku dodajemy ugotowaną, przestudzoną wodę oraz cukier. Kolejnym krokiem jest dodanie rodzynek oraz drożdży. Balon zamykamy i odstawiamy na dwadzieścia dni. Po upływie dwudziestu dni wino przelewamy do szklanych butelek. Warto zaczekać kolejne trzy tygodnie. Po tym czasie wino ryżowe będzie zdatne do wypicia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze