Wiosenny przysmak z PRL-u. Kiedyś zajadały się nim całe pokolenia

Polska zupami stoi, ale ta jedna, która szczególnie wiosną i latem była chętnie jadana, należy do potraw zupełnie zapomnianych. A niesłusznie, bo potrawa wykonana z kwaśnika to źródło prozdrowotnych właściwości. W dodatku można ją wykonać w zaledwie kilka chwil.

Zbieraj póki trwa sezon. To źródło żelaza i witaminy CZbieraj póki trwa sezon. To źródło żelaza i witaminy C
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Zbieraj póki trwa sezon. To źródło żelaza i witaminy C

Z dobrodziejstw szczawiu, zwanego także kwaśnikiem, już wieki temu korzystali Grecy, Francuzi, Holendrzy, Bułgarzy czy Niemcy. Cenili go za walory spożywcze, ale i zdrowotne. Jego wartość zresztą doceniano już w średniowieczu, kiedy uważano, że szczaw może być lekarstwem na wszystkie zarazy pojawiające się w europejskiej populacji.

Jest wieloletnią rośliną zielną, której łacińska nazwa nawiązuje do kształtu liści, przypominających włócznię. Szczaw w rzeczywistości obejmuje nawet 200 różnych gatunków, z czego część jest uprawiana, część jednak można zbierać na dziko.

W Polsce warto szukać szczawiu na łąkach, nieużytkach oraz pastwiskach. Idealnym momentem na zbieranie zielonych listków jest maj i początek czerwca, wtedy też z powodzeniem można kupić szczaw na lokalnym bazarku.

Rośliny, które zawierają kwas szczawiowy

Zdrowa, choć nieco zapomniana dziś zupa
Zdrowa, choć nieco zapomniana dziś zupa © Getty Images

Zrób zupę szczawiową. Pamiętaj o dodaniu jajka

Szczaw jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C i A, zawiera również fosfor, cynk, potas i magnez. Zielone listki kryją też w sobie flawonoidy i garbniki. Dlatego roślina ma działanie antyoksydacyjne, chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników, wspiera odporność i zapobiega rozwojowi anemii.

Szczaw ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, wspiera pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Może też wspomagać układ trawienny, szczególnie wątrobę i pęcherzyk żółciowy.

Liście szczawiu można jeść na surowo, dodawać do sałatek i kanapek. Prawdziwym hitem jednak jest zupa ze szczawiu. Kiedyś królowała w polskich domach, dziś jada się ją rzadko. Warto to zmienić, bo do wykonania szczawiowej wystarczy dobry bulion i warzywa, takie jak marchew, pietruszka oraz seler - ugotowane do miękkości. Potem wystarczy wrzucić drobno posiekany szczaw, a gdy zmięknie, dodać śmietankę. Do tego obowiązkowo jajko, ponieważ obecny w nabiale wapń częściowo neutralizuje szkodliwe działanie kwasu szczawiowego.

Ten ma z kolei właściwości antyodżywcze i dlatego spożywanie produktów zasobnych w kwas szczawiowy nie jest zalecane osobom, które zmagają się z chorobami reumatoidalnymi czy schorzeniami nerek. Gastrolodzy ostrzegają również, by unikać szczawiu w przypadku zapalenia trzustki oraz choroby wrzodowej. Szczaw może bowiem wzmagać produkcję kwasu w żołądku i zwiększać ryzyko stanów zapalnych oraz nasilać objawy choroby wrzodowej.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka