Wirtualna Poradnia: zalety jedzenia awokado (WIDEO)
-Awokado jest bardzo wartościowym owocem pod względem odżywczym, jednocześnie ma dużą gęstość energetyczną, jeden owoc dostarcza aż 350 kalorii. Awokado ma bardzo pozytywny wpływ na organizm, chociażby ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych. Jest owocem tłustym, ponieważ zawiera aż 15% kwasów tłuszczowych, jednak są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które po pierwsze wspomagają naszą odporność, zwiększają wydzielanie cytokin przeciwzapalnych.
Ponadto, dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych owoc ten zmniejsza ryzyko wystąpienia niepłodności. Jak najbardziej można go, można wspomagać dietę i włączać awokado do diety w przypadku wspomagania leczenia niepłodności, również ze względu na zawartość w nim witaminy E. Awokado zawiera bardzo dużo witaminy E, pokrywa aż 35% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu działa też korzystanie na naszą skórę, na odpowiednie nawilżenie skóry, dlatego warto włączać awokado do naszej diety. Ponadto, awokado jest dobrym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Oprócz witaminy E, witaminy B6, zawiera również miedź. Jest to pierwiastek krwiotwórczy, dzięki temu awokado polecane jest osobom z niedokrwistością, osobom, które jak już wspomniałam mają problemy z płodnością, dzięki zawartości witaminy E.
Ponadto, jak wykazały ostatnie badania, osoby, które spożywają awokado regularnie mają niższą masę ciała, pomimo tego że awokado jest owocem kalorycznym. Osoby spożywające pół do jednego owocu dziennie mają również o 50% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, generalnie zespołu metabolicznego, który wiąże się z chorobami sercowo-naczyniowymi, właśnie z miażdżycą, z hipercholesterolemią, z cukrzycą.
Osoby, które regularnie jadają awokado mają niższy poziom cholesterolu, wynika to również z tego, że owoc ten bogaty jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ale także w kwas z grupy Omega 3. Awokado zawiera również glukation, dzięki temu spełnia funkcję w profilaktyce chorób nowotworowych. Zalecaną ilość awokado, jaką powinniśmy spożywać, powinno być to około pół awokado dziennie, jest to wystarczająca ilość, aby wykorzystać jego korzystne właściwości.
Nie polecam jedzenia nadmiernej ilości awokado, ze względu na to, że jest to jednak owoc wysokokaloryczny, 100 gram to około 350 kalorii. Ponadto warto go spożywać na pewno w postaci surowej, dlaczego? Dlatego, ponieważ w odpowiedzi na wysoką temperaturę kwasy tłuszczowe, te nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo łatwo się utleniają, powstają szkodliwe dla skóry i błon komórkowych wolne rodniki. Można go jak najbardziej wykorzystywać do past, zrobić z niego salsę, używać zamiast masła, bądź po prostu jako przekąskę czy też dodatek do sałatek.