Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Wiśniowy sok z owoców i liści

Avatar placeholder
14.03.2017 15:34
Wiśniowy sok z owoców i liści
Wiśniowy sok z owoców i liści (Zdjęcie autorstwa: Ed Ivanushkin / CC BY-SA 2.0)

Czy piłaś kiedyś sok z liści wiśni? Jeśli nie, to może warto spróbować przepisu wegańskiego na sok wiśniowy z owoców i liści. Jest on alternatywą dla soków z wysoką zawartością cukru i konserwantów, które dostępne są w sklepach.

Składniki:

  • 30 sztuk wiśni,
  • 30 sztuk liści wiśni,
  • 3 szklanki wody,
  • 3/4 kg cukru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Wymyj dokładnie liście i owoce wiśni. Gotuj je z trzema szklankami wody przez 10 minut. Po ugotowaniu, przecedź sok przez sitko. Dodaj do niego cukier i kwas wyciśnięty z cytryny. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Słoiki umyj i wyparz wrzątkiem. Następnie nalej do nich gorący sok. Zakręć i odwróć słoiki wieczkami na dół. Słoiki powinny się idealnie zassać – nie trzeba ich gotować.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie69,3
Białko0,4 g
Tłuszcz0,1 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany17,0 g
Błonnik0,4 g
Witamina C12,6 mg
Witamina A49,2 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze