Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Wiśniowy sok z owoców i liści
Czy piłaś kiedyś sok z liści wiśni? Jeśli nie, to może warto spróbować przepisu wegańskiego na sok wiśniowy z owoców i liści. Jest on alternatywą dla soków z wysoką zawartością cukru i konserwantów, które dostępne są w sklepach.
Składniki:
- 30 sztuk wiśni,
- 30 sztuk liści wiśni,
- 3 szklanki wody,
- 3/4 kg cukru,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Wymyj dokładnie liście i owoce wiśni. Gotuj je z trzema szklankami wody przez 10 minut. Po ugotowaniu, przecedź sok przez sitko. Dodaj do niego cukier i kwas wyciśnięty z cytryny. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Słoiki umyj i wyparz wrzątkiem. Następnie nalej do nich gorący sok. Zakręć i odwróć słoiki wieczkami na dół. Słoiki powinny się idealnie zassać – nie trzeba ich gotować.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 69,3 |
Białko | 0,4 g |
Tłuszcz | 0,1 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 17,0 g |
Błonnik | 0,4 g |
Witamina C | 12,6 mg |
Witamina A | 49,2 µg |