Witamina B15

Przysmak z dyni to kwas pangamowy, który uczestniczy w przemianach związków zawierających grupę aminową i przyspiesza utlenianie glukozy w komórkach. Regularne i długotrwałe zażywanie kwasu pangamowego wzmacnia i pobudza organizm. Źródła kwasu pangamowego to ryż brązowy, drożdże piwne, nasiona dyni i słonecznika oraz mięso wołowe.

Witamina B15Witamina B15
Źródło zdjęć: © Shutterstok

Właściwości witaminy B15

Kwas pangamowy został wyizolowany w 1951 roku przez Ernesta Krebsa. Ze względu na różnorodne funkcje pełnione w organizmie został nieoficjalnie nazwany witaminą B15. Pod względem chemicznym

kwas pangamowy to N,N-dimetyloglicyna, która jest rozpuszczalna w wodzie. Witamina B15 bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych, w których jest donorem grup metylowych, przyspiesza utlenianie glukozy, lipidów , powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz poprawia ukrwienie mięśni i innych tkanek. Kwas pangamowy pobudza również syntezę fosfokreatyny. Witamina B15 podana doustnie jest metabolizowana w wątrobie, a metabolity są transportowane do wielu komórek.

Długotrwałe zażywanie witaminy B15 wzmacnia organizm zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Wykazano również, iż poprawia procesy zapamiętywania oraz ułatwia nawiązywanie kontaktów.

Źródła witaminy B15

Witamina B15 jest obecna w produktach zbożowych takich jak ryż brązowy, nasiona dyni i słonecznika, a także drożdże piwne. Jednakże kwas pangamowy pod wpływem promieni UV ulega inaktywacji. Dotychczas nie zostało ustalone dzienne zapotrzebowanie na witaminę B15. Ponadto stwierdzono, iż kwas pangamowy nie wykazuje toksycznego działania na organizm w dawce 50-100 mg.

Badania kliniczne z udziałem witaminy B15 były prowadzone na terenie Związku Radzieckiego w latach 60.-80. XX wieku. W ich trakcie wykazano, iż suplementacja diety kwasem pangamowym przez sportowców przeciwdziała gromadzeniu się kwasu mlekowego, a tym samym zmęczeniu mięśni.

Istnieją doniesienia, iż witaminaB15 obniża poziom cholesterolu we krwi, dlatego zalecana była dla osób spożywających duże ilości mięsa oraz tłuszczów nasyconych.

Kwas pangamowy korzystnie wpływa na wątrobę, przeciwdziałając jej stłuszczeniu. Ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne oraz pobudza regenerację tkanki chrzęstnej i mięśniowej. Rosyjscy naukowcy zalecają przyjmowanie witaminy B15 w schorzeniach skóry (np. trądzik, łuszczyca, dermatozy, alergia), układu krążenia (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze), obniżonej odporności organizmu.

W Rosji kwas pangamowy był często wykorzystywany do leczenia alkoholizmu oraz zmniejszania objawów kaca. Niektórzy psychiatrzy dziecięcy stosowali witaminę B15 w celu poprawy zdolności mówienia oraz zmniejszenia objawów autyzmu.

Ze względu na brak aktualnych badań dotyczących kwasu pangamowego, do właściwości i skuteczności witaminy B15 należy podchodzić z dystansem i dużą ostrożnością, zwłaszcza wtedy, gdy nie znamy jej pochodzenia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka