Witamina C. Sprzymierzeniec w walce z tłuszczem
Najnowsze badania dowodzą, że kwas askorbinowy pomaga organizmowi uporać się z nadmiarem tłuszczu. Warto więc zacząć korzystać z dobroczynnych właściwości witaminy C dla naszego zdrowia.
Właściwości witaminy C
Witamina C od lat słynie z tego, że jest skutecznym środkiem na zapewnienie odporności organizmu. Zdarza się, że spora dawka kwasu askorbinowego w momencie osłabienia sprawi, że szybko poczujemy się lepiej. I chociaż najprawdopodobniej każdy z nas zna kogoś, kto leczy przeziębienie w ten sposób, wśród naukowców ten temat wzbudza kontrowersje.
Eksperci są jednak zgodni, co do pozostałych zalet witaminy C, a jest ich całkiem sporo. Ta witamina dosyć często pojawia się w składzie kosmetyków. Nie bez powodu. Jest to bowiem silny przeciwutleniacz, który świetnie wpływa na produkcję kolagenu i tym samym spowalnia proces starzenia się skóry. Ponadto witamina C dobrze działa na pracę układu krwionośnego.
Kwas askorbinowy sprzymierzeńcem w walce z tłuszczem
Według badań opublikowanych w branżowym piśmie "Journal of the American College of Nutrition", jeżeli zapewnimy organizmowi odpowiednią ilość kwasu askorbinowego, przy regularnych ćwiczeniach spalimy o ok. 30 proc. więcej tkanki tłuszczowej niż osoba, która ma niedobór witaminy C.
Objawy niedoboru witaminy C
Kwas askorbinowy wpływa też na odkładającą się tkankę tłuszczową. Za pośrednictwem krwi dostaje się do komórek. Robi to szybciej niż glukoza dzięki czemu wątroba nie produkuje niepotrzebnie dodatkowych zapasów tłuszczu i tym samym nie zapewnia nam dodatkowych kilogramów.
Warto też wspomnieć, że witamina C w organizmie łączy się z żelazem. To powoduje, że w ciele produkowana jest l-karnityna, czyli aminokwas dostarczający tłuszcz do mitochondriów, w których przetwarzany jest w energię. Z tego powodu karnityna jest częstym suplementem zalecanym osobom, które się odchudzają.
Jakie produkty zawierają Witaminę C?
Co zatem powinniśmy jeść, aby w naszej diecie nigdy nie zabrakło witaminy C? Produktów, w których ją znajdziemy jest całkiem sporo. Jest zarówno w owocach, jak i warzywach, orzechach i mięsie.
Wśród żywności, którą specjaliści wyróżniąją jako największe źródła witaminy C, wymienia się m.in. pomarańczę, cytrynę, paprykę, jarmuż, brukselkę, czarną porzeczkę, brokuły, a także orzechy włoskie, rokitnik i kapustę kiszoną. WItaminę C można również suplementować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.