Witamina C w służbie odporności. Sprawdź jej działanie!
Sezon jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniom. Częste wahania temperatury, w tym duże różnice pomiędzy tymi panującymi w pomieszczeniach a na zewnątrz, mogą wystawiać organizm na poważną próbę. Dlatego wiele osób o tej porze roku sięga po preparaty z witaminą C. Czy rzeczywiście wspomagają one funkcjonowanie układu odpornościowego?
Odpowiednia podaż witamin jest niezwykle ważna dla prawidłowej pracy organizmu. To niezwykle zróżnicowana grupa organicznych związków chemicznych, których charakterystyczną cechą jest to, iż organizm zasadniczo nie może ich samodzielnie wyprodukować. Muszą być więc przyjmowane z pożywieniem. To właśnie dlatego tak ważne jest zachowanie zróżnicowanej diety.
1. Czym jest i jak działa witamina C?
Jedną z substancji zaliczanych do tej grupy jest właśnie witamina C. Znana jest także jako kwas L-askorbinowy (kwas askorbinowy o konfiguracji L) – to naturalna postać tego związku chemicznego. Można ją znaleźć również w postaci Ester-C® – bardziej odpornej na inaktywację i lepiej przyswajalnej dla żołądka.
Badania nad działaniem witaminy C prowadzone są od niemal 100 lat. Po raz pierwszy wyodrębnił ją Albert Szent-Görgyi w 1928 roku. Węgierski biochemik za swoje odkrycie został uhonorowany Nagrodą Nobla. Jednak już wcześniej wiązano tę substancję ze szkorbutem – chorobą, która dotykała m.in. marynarzy i innych członków załóg morskich odbywających dalekie podróże. W XIX wieku w marynarce angielskiej wprowadzono nakaz spożywania cytryn przez marynarzy, co pozwoliło rozwiązać problem1
Jak zatem działa witamina C? Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), działanie tej substancji można powiązać z:
- ochroną DNA, białek oraz lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym,
- prawidłowym funkcjonowaniem naczyń krwionośnych, kości, skóry, chrząstki oraz dziąseł,
- przyswajaniem żelaza niehemowego,
- prawidłowym funkcjonowaniem układów nerwowego oraz odpornościowego (jest akumulowana również w leukocytach, a więc białych ciałkach krwi, które są komórkami odpornościowymi),
- utrzymaniem prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Jak zatem widać, jej rola jest znacząca. A w jaki sposób konkretnie działa? Przede wszystkim wspiera ważne reakcje enzymatyczne. Enzymy są katalizatorami reakcji, które zachodzą w każdej komórce budującej ludzkie ciało. Aby mogły zadziałać, potrzebują tzw. kofaktorów, a więc substancji, które je "aktywują". Taką rolę pełni właśnie witamina C – dla enzymów, które biorą udział m.in. w procesie biosyntezy kolagenu oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji tkanki łącznej.
Istotne jest również jej działanie antyoksydacyjne, które polega na eliminowaniu nadmiaru wolnych rodników. Warto wiedzieć, że tę właściwość witaminy C wykorzystuje również przemysł spożywczy – kwas askorbinowy i jego pochodne stosuje się jako dodatki do żywności (E300-304 oraz E315)2.
2. Jaka jest dzienna zalecana dawka witaminy C i gdzie ją znaleźć?
Dzienna dawka witaminy C jest uzależniona głównie od wieku, płci oraz masy ciała człowieka. Waha się jednak w granicy 45 – 100 mg dziennie. To minimum, które wspiera pracę organizmu. Jej ważnymi źródłami pokarmowymi są m.in.:
- acerola,
- dzika róża,
- nać pietruszki,
- czarna porzeczka,
- koperek,
- owoce cytrusowe,
- wątroba wołowa i wieprzowa,
- ryby (zwłaszcza dorsz i pstrąg).
Cytrusy, acerola czy dzika róża to naturalne składniki, których ekstrakty są również często wykorzystywane w suplementach z witaminą C. Zdrowa i zbilansowana dieta to najważniejszy klucz do zapewnienia organizmowi optymalnej podaży na witaminę C. Jednak rozważając suplementację tej substancji, warto zastanowić się nad tym, w jakiej formie ją przyjmować.
3. Ester-C® - innowacyjna forma witaminy C
Większość suplementów witaminy C na rynku zawiera jej "podstawową" formę, a więc kwas L-askorbinowy. Badania wykazały jednak, że istnieje korzystniejszy dla organizmu sposób jej suplementacji. Mowa o formule Ester-C®, którą można znaleźć m.in. w preparacie Naturell Ester-C® Plus, w połączeniu z bioflawonoidami cytrusowymi oraz ekstraktami z owoców aceroli, dzikiej róży oraz rutyną.
Ester-C® to opatentowana kombinacja witaminy C oraz jej metabolitów, która jest całkowicie buforowana wapniem w postaci askorbinianu / treonianu wapnia. Dzięki temu witamina C w tej postaci, w porównaniu do zwykłego kwasu askorbinowego:
- działa dwukrotnie szybciej,
- dwukrotnie dłużej utrzymuje się w organizmie,
- przyswaja się w organizmie czterokrotnie szybciej,
- lepiej przenika oraz dłużej utrzymuje się w leukocytach (komórkach odpornościowych).
Istotne jest również, że Ester-C® ma neutralne pH – 6,7, przez co jest łagodniejszy dla żołądka niż kwas L-askorbinowy. Badania wykazały również, iż ta postać witaminy C zmniejsza ryzyko niekorzystnych zmian w pracy nerek, ponieważ jest wydalana z organizmu w postaci szczawianów.
Prawidłowa podaż witaminy C wspiera pracę organizmu – w tym prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto więc zadbać o dostarczenie jej w dobrze przyswajalnej postaci – zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy zwiększa się podatność na infekcje.
Artykuł sponsorowany