Trwa ładowanie...

Witaminy dla dzieci - co warto wiedzieć, naturalne witaminy

Avatar placeholder
03.08.2021 18:54
Witaminy dla dzieci
Witaminy dla dzieci

Witaminy dla dzieci są niezbędne do prawidłowego rozwoju. Zapotrzebowanie na te składniki odżywcze jest szczególnie wysokie zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu, gdyż organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsze witaminy dla dzieci to witaminy A, C, D, E, K, PP i witaminy z grupy B. Witaminy te nie tylko regulują pracę wielu układów, ale także biorą udział w budowie kości, zębów czy dziąseł. Wymienione witaminy dla dzieci biorą ponadto udział w budowaniu odporności dorastającego organizmu.

spis treści

1. Witaminy dla dzieci

Witaminy dla dzieci są niezbędne do tego, by nasze maluchy mogły się prawidłowo rozwijać. Oczywiście, dorośli również powinni zadbać o ich odpowiednią dawkę w swoim codziennym jadłospisie. Czym właściwie są witaminy? Niskocząsteczkowymi związkami organicznymi, bez których nasz organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Znaczna część witamin musi być dostarczana wraz z posiłkami, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy: witaminę C oraz witaminy z grupy B. Witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach są z kolei witamina A, witamina E, witamina D.

2. Jakie witaminy dla dzieci będą najlepsze?

Witaminy dla dzieci powinny być pozyskiwane z codziennej diety. Niestety według badań statystycznych dzieci w wieku od 1 do 3 lat nie spożywają zalecanych dawek poszczególnych witamin i minerałów. Nieprawidłowe żywienie dzieci odpowiada za problemy z nadwagą czy niedoborem wzrostu. Jakie witaminy dla dzieci będą najlepsze? W jakich produktach żywnościowych znajdziemy poszczególne witaminy?

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2.1. Witamina A

Witamina A – jest niezbędna młodemu organizmowi do prawidłowego stanu kości i zębów, odpowiedniego wyglądu skóry i wzmocnienia odporności (wzmacnia barierę ochronną organizmu); źródła witaminy A to: jaja, wątróbka, masło, tran, produkty mleczne. Bardzo cennym źródłem witaminy A jest również żółtko jajka.

2.2. Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B – są niezbędne do rozwoju oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witaminy z grupy B poprawiają apetyt i wzmacniają odporność dziecka – szczególnie ważna jest w tym przypadku witamina B6 (pirydoksyna), która zapobiega występowaniu niedokrwistości.

Doskonałe źródło witaminy B1 stanowi kasza gryczana, ryż brązowy, ziemniaki, pestki dyni, sezam, słonecznik, nasiona roślin strączkowych, np. groch lub fasola. Z kolei witamina B2 występuje w mięsie drobiowym, mięsie wieprzowym, ziemniakach, roślinach strączkowych.

Witamina B3 występuje w takich produktach żywnościowych jak: mięso indycze, wątróbka wieprzowa, ziemniaki czy produkty pełnoziarniste.

Witamina B4 chroniąca nas przed rozwojem nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycą typu 2 może być pozyskiwana z wątróbki, żółtek jajek, orzechów włoskich czy płatków owsianych.

Witamina B6, zwana również pirydoksyną może być dostarczana z wielu produktów żywnościowych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Znajduje się ona w brokułach oraz ziemniakach.

Doskonałym źródłem witaminy B7 są następujące produkty żywnościowe, takie jak: szpinak, orzechy ziemne, grzyby, jaja.

Witamina B9, czyli kwas foliowy stanowi jedną z najpopularniejszych witamin z grupy B. Składnik ten znajdziemy w brokułach, szparagach, kalafiorze, brukselce, sałacie.

Nieodpowiednia ilość witaminy B12 może objawiać się bardzo poważnymi problemami zdrowotnymi np. problemami w obrębie układu neurologicznego, niedokrwistością megaloblastyczną, obniżonym nastrojem (a w skrajnych przypadkach zaburzeniami depresyjnymi). By nie doprowadzić do niedoborów tego związku, warto pozyskiwać go z następujących źródeł takich jak śledzie, makrele, podroby, ser.

2.3. Witamina C

Witamina C wpływa na prawidłową pracę naszego układu immumologicznego, uczestniczy w procesie wzrostu, jest również niezwykle ważna w przypadku dziąseł, kości oraz prawidłowego stanu naczyń krwionośnych. Jej odpowiednie stężenie powoduje, że organizm łatwiej przyswaja żelazo. Odgrywa ważną rolę w walce z drobnoustrojami, wirusami oraz grzybami. Witamina C obecna jest zarówno w owocach, jak i warzywach. Występuje w natce pietruszki, czerwonej papryce, owocach cytrusowych;

2.4. Witamina D

Witamina D – niedobór tej witaminy może powodować krzywicę, czyli tzw. zapalenie kręgosłupa. Niemowlętom, nawet tym karmionym piersią, podaje się witaminę D. Substancja ta wytwarzana jest w naszej skórze pod wpływem światła słonecznego. Naturalnym źródłem tej witaminy są: tłuste ryby, jaja, sery.

2.5. Witamina E

Witamina E jest silnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Buduje komórki i przyspiesza gojenie się ran. Jest szczególnie ważna przy przeziębieniu, ponieważ pozwala na zwiększoną produkcję przeciwutleniaczy, które łagodzą działanie wolnych rodników powstających podczas infekcji. Można ją znaleźć w żółtku, produktach pełnoziarnistych i olejach roślinnych, orzechach, mące z grubego przemiału, kiełkach.

2.6. Witamina K

Witamina K – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego (wpływa na krzepliwość krwi), zapobiega skazie krwotocznej u noworodków. Witamina K jest obecna w zielonych warzywach liściastych takich jak szpinak, jarmuż, roszponka, kapusta, sałata, brukselka, serach i jogurtach. Dodatkowo możemy znaleźć ją w takich produktach jak soja czy rzepak.

2.7. Witamina PP

Witamina PP – dzięki tej witaminie prawidłowo funkcjonują układy nerwowy, trawienny oraz pokarmowy. Odpowiada za prawidłowe wytwarzanie hormonów płciowych. Rodzice powinni pamiętać o prawidłowym żywieniu swoich dzieci, dzięki temu dzieci mogą uniknąć wielu chorób, mają więcej energii i są radośniejsze. Witamina PP, zwana także niacyną jest obecna w mleku, mięsie, drożdżach.

3. Produkty w diecie dziecka

Dzieciom należy podawać posiłki, w skład których wchodzą [ryby]((https://zywienie.abczdrowie.pl/ryby-a-zdrowie). To bardzo ważny pokarm, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9 – niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Oczywiście nie wszystkie ryby są źródłem wartościowych składników. Na przykład wiele kontrowersji wzbudza popularna panga. To ryba, która dostępna jest w przystępnej cenie, jednak naukowcy potwierdzają, że nie zawiera żadnych wartości odżywczych i jest to produkt obciążony zanieczyszczeniami. Proces hodowli tych ryb budzi kontrowersje. Pangę lepiej zastąpić sprawdzonymi gatunkami ryb: makrelami, łososiami, śledziami czy halibutami.

W diecie dzieci nie powinno zabraknąć również owoców i warzyw. Każdy maluch powinien zjadać każdego dnia pięć porcji warzyw i owoców dziennie.

4. Niedobór witamin w diecie dziecka

Niedobór witamin w diecie dziecka może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi oraz zaburzeniami procesów metabolicznych. Rodzice często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji niewłaściwej diety swojego dziecka. Zbyt niski poziom witamin i minerałów w organizmie dziecka może spowodować:

  • problemy z funkcjonowaniem układu immunologicznego, co za tym idzie, obniżoną odporność,
  • nawracające przeziębienia,
  • obniżony nastrój,
  • problemy z nauką,
  • problemy z koncentracją,
  • nerwowość.

Sposób odżywiania dziecka i nawyki żywieniowe, których nabywa, wpływają na całego jego dorosłe życie. Zadaniem rodziców jest nauczenie dziecka tego, że należy dbać o swoje zdrowie, jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców, respektować zasady prawidłowego żywienia. Również dieta niemowlaka powinna być odpowiednio dobrana, w przeciwnym razie dziecko może nieprawidłowo się rozwijać.

5. Naturalne witaminy dla dzieci

Nie od dziś wiadomo, że dieta dzieci powinna być bogata w naturalne witaminy i minerały pochodzące z pożywienia, a nie suplementów diety.

Dorastający organizm potrzebuje ich do wzrostu, wzmocnienia odporności i regulowania procesów zachodzących w jego wnętrzu.

Niestety, nasze pociechy nie zawsze mają ochotę zjadać jedzenie, w którym znajdują się witaminy i minerały. Dlatego też czasami konieczne jest takie urozmaicenie jadłospisu, w którym będziesz „przemycała” produkty zdrowe dla twojej pociechy. Jeśli np. twoje dziecko nie przepada za jakimś owocem, możesz przyrządzić owocową sałatkę i wmieszać w nią nielubiany owoc. Całość możesz uatrakcyjnić poprzez udekorowanie bitą śmietaną lub malutką parasolką.

Witaminy dla dziecka możesz podawać także w postaci kolorowych i fantazyjnych kanapek. Zamiast tradycyjnej kanapki warstwowej postaraj się ułożyć na kromce chleba uśmiechniętą buzię, słoneczko czy kwiatuszek, a twoje dziecko z pewnością skusi się na taką pyszność.

Niedobór witamin w organizmie można uzupełniać poprzez podawanie dziecku soków przecierowych. Nie należy ich pić zbyt dużo, gdyż mogą mieć wysoką zawartość cukru, jednakże są one doskonałą alternatywą dla wszelkich napojów gazowanych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze