Witaminy i minerały

Witaminy i składniki mineralne są ważnymi składnikami naszej diety. Ale oprócz tego, że należy zwracać uwagę na ilość przyjmowanych dziennie witamin i minerałów, należy również wiedzieć, jakie powinny być odpowiednie ich proporcje. Jest to ważne, ponieważ połączenie niektórych witamin i minerałów może wpływać negatywnie na przyswajalność jednych z nich. Również nasze nałogi, takie jak palenie tytoniu, picie alkoholu i nadmierna ilość kawy lub mocnej herbaty, źle wpływają na przyswajanie niektórych związków.

Witaminy i minerałyWitaminy i minerały

Przyswajanie witamin

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się wchłaniać, jeśli równocześnie naszemu organizmowi zostaną dostarczone niewielkie ilości tłuszczu, dlatego nie można ich całkowicie wyeliminować z diety. Witamina D i A częściej występuje w produktach mlecznych pełnotłustych niż chudych. Również witaminy E i K rozpuszczają się tylko w tłuszczach – dlatego dietetycy alarmują, że osoby będące na diecie powinny spożywać przynajmniej dwie łyżeczki oliwy z oliwek dziennie. Dotyczy to również karotenoidów, czyli barwników roślinnych nadających owocom i warzywom barwę żółtą, pomarańczową i czerwoną. Dobrym sposobem na wprowadzenie tłuszczu do diety jest dodawanie np. do sałatki z marchewki czy pomidora odrobinę oliwy z oliwek. Przygotowując sałatkę z pomidora, warto dodać pełnotłusty twarożek, który uwolni likopen – karotenoid zawarty w pomidorach. Tak więc nie musimy wprowadzać do naszej diety niezdrowych, tłustych składników – wystarczy tylko trochę pomysłowości.

Nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 i omega-6 – są niezbędne w naszym organizmie. Dlatego należy przeciwdziałać ich utlenianiu, a pomoc niosą przeciwutleniacze, czyli witamina E. Dlatego, kiedy planujemy nasz posiłek, warto pomyśleć o połączeniu olejów roślinnych, ryb morskich z zielonymi warzywami, szpinakiem, czosnkiem czy orzechami. Łącząc pomidory, paprykę, kapustę ze świeżymi ogórkami, narażamy się na utratę witaminy C. Witamina C jest rozkładana przez enzym - askorbinazę - występujący w świeżych ogórkach.

Przyswajanie wapnia i żelaza

Wapń, który jest niezbędny dla naszego organizmu, dla lepszej przyswajalności potrzebuje laktozy, czyli cukru mlecznego oraz witaminy D. Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory, a w szczególności produkty o większej zawartości tłuszczu. Przyswajalność witaminy D spada wraz z przyjmowaniem produktów bogatych w błonnik czy kwasy szczawiowe, takich jak kawa, herbata, szpinak, szczaw, rabarbar. Rolę taką spełniają również fityniany zawarte w produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych. Związki te wiążą wapń, dlatego staje się on niedostępny dla organizmu. Dlatego, planując swój posiłek z powyższymi produktami, warto zadbać, aby znalazły się w nim również produkty zawierające wapń, np. picie kawy z mlekiem lub spożywanie szpinaku w połączeniu z sadzonym jajkiem.

Żelazo jest szczególnie ważne dla kobiet, dzieci oraz wegetarian. Niestety, często się zdarza, że najczęściej to właśnie tego pierwiastka brakuje w naszym organizmie. Żelazo występuje w mięsie – gdzie jest najbardziej cenne, ale również w roślinach. Witamina C i kwasy organiczne zwiększają przyswajalność żelaza, dlatego warto łączyć np. produkty mięsne z kapustą i ziemniakami. Aby przyswajalność żelaza była większa, można łączyć mięso z roślinami, które zawierają również żelazo.

Czynniki wpływające na zmniejszoną przyswajalność żelaza:

  • dieta wysokobłonnikowa,
  • picie dużych ilości kawy,
  • picie dużych ilości herbaty.

Planują posiłek czy idąc na zakupy, warto pomyśleć, jak znaleźć odpowiednie proporcje pomiędzy witaminami i minerałami, aby nasz posiłek był wartościowy. Poza tym warto jeść dużo owoców i warzyw, aby zapewnić odpowiednią ilość witamin.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka