Zawierają więcej beta-karotenu niż marchewka. Chronią serce, obniżają cholesterol

Jednymi z najbardziej lubianych przez Polaków grzybów bez wątpienia są kurki. Mają charkaterystyczny wygląd i smak. Jednak ich spożywanie wiąże się wszede wszystkim z wieloma korzyściami zdrowotnymi.

Pyszne i zdrowe grzyby -  chronią serce, a także wzmacniają odpornośćPyszne i zdrowe grzyby - chronią serce, a także wzmacniają odporność
Źródło zdjęć: © Getty Images

Grzyby o wielu zaletach

Kurki to potoczna nazwa pieprznika spożywczego. Grzyby mają całkiem sporo miłośników, którzy doceniają ostry smak i charakterystyczny aromat. Można je też przygotować na wiele sposobów.

Warto spożywać kurki ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Zawierają nawet 90 proc. wody, co sprawia, że są niskokaloryczne - w 100 g znajduje się około 60 kcal. Znajdziemy w nich też sporo białka i błonnika.

Ponadto pieprznik spożywczy obfituje w witaminy i minerały. Ten gatunek grzybów skrywa witaminy z grupy B, witaminę A, C, E oraz potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchewka.

Kurki na wiele sposobów

Wprowadzenie kurek do jadłospisu korzystnie wpływa na organizm. Zawarte w nich składniki stymulują odporność, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego, a także chronią serce i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.

W pieprzniku spożywczym znajduje się substancję o nazwie hitinmannoza. Ma działanie przeciwpasożytnicze i jest składnikiem leków stosowanych w tym celu. Ponadto kurki regulują poziom glukozy we krwi oraz obniżają cholesterol.

Należy jednak pamiętać, że pieprznik spożywczy, jak wszystkie grzyby, są ciężkostrawne. Od konsumpcji powinny powstrzymać się osoby z problemami trawiennymi, lepiej też nie podawać ich dzieciom.

W kwestii przygotowania kurek panuje dowolność. Grzyby można dusić, smażyć, marynować, a nawet mrozić. Można je dodać do jajecznicy, sprawdzą się też jak składnik zupy i sosów. Warto też poeksperymentować z farszem z pieprznika spożywczego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka