Zapewni wątrobie regenerację, pomoże schudnąć. Polacy rzadko mają w domu

Coraz częściej zwracamy się w stronę naturalnych produktów. Jednym z nich jest pyłek pszczeli, którego popularność rośnie. Jakie są jego właściwości i kiedy najlepiej po niego sięgać?

Jeden produkt, a wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto stosować pyłek pszczeli?Jeden produkt, a wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto stosować pyłek pszczeli?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Suplementacja pyłku pszczelego

Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. Podczas powrotu owada do ulu, część pyłku spada z odnóży, a następnie trafia do specjalnych poławiaczy zainstalowanych przez pszczelarzy.

W pyłku pszczelim znajduje się cała masa składników odżywczych i drogocennych związków. Znajdziemy w nim katechiny, flawonoidy, witaminy, minerały, aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Suplementacja pyłku kwiatowego dostarczy organizmowi witamin z grupy B, a także witaminę C, D, E, żelazo, magnez, wapń, cynk, selen i krzem. Na tym jednak nie kończą się jego właściwości.

Produkt o wielu zaletach

Stosowanie pszczelego produktu wzmocni układ odpornościowy dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Doskonale sprawdzi się podczas przeziębień, po przebytych chorobach oraz u osób z anemią.

Antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości pyłku kwiatowego poprawią pracę układu trawiennego, obniżą poziom cholesterolu, będą wspomagać pracę serca, zmniejszą ryzyko miażdżycy oraz pozytywnie wpłyną na funkcje wątroby.

Suplementacja pyłku może wspomóc walkę z dodatkowymi kilogramami, a także poprawia nastrój, dodaje energii, redukuje stres, pomoże oczyścić i nawilżyć skórę, a także wpłynie na redukcję zmarszczek.

Choć to produkt naturalnego pochodzenia, nie jest zalecany dla każdego. Przede wszystkim powinny go unikać osoby z alergiami oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. A jak go stosować? Wystarczy rozpuścić łyżeczkę pyłku w szklance letniej wody i wypić z dodatkiem odrobiny miodu.

Mieszankę można podawać już dzieciom powyżej trzeciego roku życia. Warto także pamiętać, by przechowywać pyłek w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od wilgoci i źródeł światła.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka