"Witamina życia" chroni przed rakiem jelit, trzustki. 3 produkty zawierają jej najwięcej
Witamina B12, znana również jako kobalamina, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z potencjalnego niedoboru tej witaminy, a jej brak może prowadzić do poważnych problemów. Na szczęście wystarczy zwiększyć spożycie określionych produktów, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość kobalaminy.
W tym artykule:
Niebezpieczeństwo niedoboru witaminy B12
Witamina B12 jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia, mówi się o niej, że to "witamina życia". Jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu białek, węglowodanów i tłuszczów, a także do procesów krwiotwórczych, wzrostu organizmu, podziałów komórkowych i produkcji osłonki mielinowej, która chroni nasze neurony.
Pierwszymi objawami niedoboru witaminy B12, znanego również jako hipokobalaminemia, mogą być uczucie zmęczenia, a następnie pojawiają się kolejne objawy ze strony układu nerwowego, takie jak mrowienie w obrębie kończyn, dezorientacja, zaburzenia pamięci i koncentracji, problemy z równowagą, a także zaburzenia nastroju.
Badania naukowe wskazują, że odpowiednia ilość kobalaminy w organizmie może chronić przed takimi chorobami, jak alzheimer, parkinson, depresja, a nawet nowotwory, jak rak jelit, trzustki, okrężnicy, pęcherzyka żółciowego, piersi i macicy.
Niedobór witaminy B12. Jakie są objawy?
Niedobór kobalaminy nie tylko u wegan
Często mówi się, że na niedobór witaminy B12 narażone są osoby, które nie spożywają pokarmów odzwierzęcych. Jednakże niedobór witaminy B12 może również wystąpić u osób cierpiących na różne schorzenia układu pokarmowego, takie jak celiakia, alergie pokarmowe, czy choroby zapalne jelit lub żołądka.
Problem ten może również dotyczyć osób z zaburzeniem związanym z produkcją śliny, zwanym kserostomią, które dotyka diabetyków, ale także pacjentów stosujących leki powodujące suchość w jamie ustnej, takie jak leki na nadciśnienie, psychotropy czy opioidy. Ostatnią grupą są seniorzy – u osób powyżej 65. roku życia niedobory witaminy B12 mogą dotyczyć nawet 20 proc. populacji.
Spożywaj te produkty codziennie
Kobalamina znajduje się głównie w produktach odzwierzęcych. Szczególnie bogate w nią są:
podroby – tzw. piąta ćwiartka, do której zaliczamy nerki czy wątróbkę; największe stężenie witaminy B12 znajdziemy w wątrobie wołowej – to aż 71 mikrogramów na 85 g mięsa,
jajka – dwa duże jajka dostarczą nam ponad jeden mikrogram witaminy B12, a dodatkowo są one doskonałym źródłem wszystkich witamin z grupy B, niezbędnych dla układu neurologicznego,
małże – 100 g tych owoców morza zawiera niemal 100 mikrogramów witaminy B12, co stanowi aż 4120 proc. dziennego zalecanego spożycia; osoby, które nie przepadają za owocami morza, mogą zamiast tego sięgnąć po tuńczyka – w 100 g tego ryby znajdziemy niemal dziesięć mikrogramów witaminy B12.
Witamina B12 jest obecna w każdym rodzaju czerwonego mięsa, a także w produktach nabiałowych, takich jak mleko, jogurty czy sery. Warto również spożywać produkty wzbogacane witaminą B12, które są coraz częściej dostępne na sklepowych półkach. Ten sposób jest szczególnie polecany weganom i wegetarianom.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.