2 z 7Karotenoidy
Karotenoidy mają silne właściwości antyoksydacyjne. Chodzi o beta karoten, zeaksantynę, likopen oraz luteinę. Ich skuteczność w ograniczeniu ryzyka wystąpienia nowotworu polega na pobudzaniu do działania naszego układu immunologicznego, przechwycaniu wolnych rodników, a także zahamowaniu namnażania się komórek nowotworowych.
Naukowo potwierdzono także, że karotenoidy skutecznie hamują rozwój nowotworów indukowanych chemicznie. Mogą chronić komórki przed działaniem promieni UV.
Ich działanie ma wpływ głównie na nowotwory krtani, przełyku, pęcherza moczowego oraz jamy ustnej. Większe spożycie likopenu spowoduje mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworu w przewodzie pokarmowym, a także raka prostaty. Duże ilości likopenu można znaleźć w pomidorach oraz w przetworach z pomidorów. Jeśli chodzi o owoce, likopen występuje w grejpfrutach, melonach oraz brzoskwiniach.
Zobacz także: Szerszenie doprowadziły do śmierci mężczyzny. Alergia na jad - co warto wiedzieć?