Zobacz, do czego służy wkładka w opakowaniu mięsa mielonego

Z pewnością nie raz zastanawiałeś się do czego służy wkładka znajdująca się w opakowaniu z mięsem mielonym. Zwykle wyrzuca się ją, zanim podda się mięso obróbce termicznej. Do czego potrzebna jest ta wkładka?

Do czego służy wkładka w opakowaniu mięsa mielonego?Do czego służy wkładka w opakowaniu mięsa mielonego?
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Pochłania wilgoć i drobnoustroje

Surowe mięso włożone w szczelnie zamknięte opakowania, zwykle zawiera też dodatek w postaci cienkiej, białek wkładki. Jej zadaniem jest pochłanianie płynów, które naturalnie wyciekają nie tylko z mięsa mielonego, ale też kawałków drobiu, owoców morza czy innych rodzajów mięs. Oprócz pochłaniania nadmiernej ilości płynów, wkładka spełnia jeszcze jedną rolę.

W płynie z surowego mięsa mogą znaleźć się aktywne bakterie, które namnażają się na mięsie. W dużym stężeniu są one niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wkładka pełni też funkcję antybakteryjną. Wraz z płynem wchłania potencjalnie szkodliwe bakterie i inne drobnoustroje.

Dzięki swoim właściwościom chłonącym wkładka pozwala również na dłuższe zachowanie świeżości produktu. W wilgotnym środowisku mięso szybciej się psuje. Dzięki wkładce może dłużej przebywać w ladzie chłodniczej w sklepie.

Jakie mięso wybrać?

Bezpieczeństwo stosowania wkładek

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, wkładki absorpcyjne wykonane są ze ściśle określonych form papieru, otoczonego plastikową nakładką. Każda wkładka jest ściśle nadzorowana przez specjalistów, żeby zagwarantować, że nie zawierają one żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do mięsa.

Większość wkładek wykonana jest z jednego lub dwóch chłonnych materiałów – żelu krzemionkowego albo celulozy, które są powlekane nietoksycznym plastikiem. Materiał ten jest w specjalny sposób perforowany, żeby ułatwić przenikanie płynu z surowego mięsa do wnętrza wkładki i uniemożliwienie jej wyciekania. Jedna wkładka może wchłonąć ok. 40 gramów cieczy.

Przypadkowe ugotowanie wkładki

Być może zdarzyło ci się przez przypadek ugotować lub usmażyć wkładkę, która znajdowała się w opakowaniu mięsa. Jeśli podczas procesu obróbki nie została roztopiona lub w inny sposób uszkodzona, żywność jest bezpieczna do spożycia. Bakterie, które zostały wchłonięte razem z płynem zostały zniszczone w wysokiej temperaturze.

Może się też zdarzyć, że przez przypadek zjesz kawałek plastiku z wkładki. Wykonana jest ona z materiałów, które nie ulegną rozkładowi w twoim przewodzie pokarmowym i wydalisz je w niezmienionej formie. Najlepiej jednak przed rozpoczęciem obróbki termicznej upewnić się, że została ona w środku opakowania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka