Mięso mielone. Sprawdź, jak wybrać najlepsze
Nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa mielonego. Jak nie wpaść w pułapkę i nie kupić szkodliwej dla nas porcji? Składniki wiążące, skórki i odpady mięsne – nie brzmi to apetycznie.
Jak podaje definicja z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego, mięso mielone to masa, która zawiera w sobie zmielone, posiekane lub rozdrobnione na części mięso bez kości i w jego składzie znajduje się mniej niż 1 proc. soli.
Najbezpieczniej jest przygotować taką mieszankę samodzielnie – wiemy, co się w niej znajduje i czy jest odpowiednio świeża. Jednak z powodu braku czasu i braku odpowiedniego sprzętu udajemy się do sklepu po pakowane mięso.
Podpowiadamy, co zrobić, aby wybrać pełnowartościowe paczkowane mięso mielone.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Co oznaczają białe prążki na mięsie kurzym?
Mięso mielone dostępne w sklepach
W sklepach znajdziemy cztery rodzaje mięsa mielonego. Pierwszy z nich to mięso na wagę dostępne w dziale mięsnym. Może być wieprzowe i drobiowe, rzadziej wołowe.
Kolejnym rodzajem jest mięso sklepowe pakowane przez pracowników i rozdrabniane na zapleczu. Ułożone jest na styropianowych tackach, ofoliowane i oklejone etykietą z logiem sklepu. Znajdziemy je w ladach chłodniczych.
Trzecią formą jest mięso firmowe, które paczkuje producent. Charakteryzuje się hermetycznym opakowaniem, ma dłuższy okres przydatności i posiada logo znanych marek mięsnych.
Mięso mielone znajdziemy również w postaci gotowych dań, np. klopsów, produktów garmażeryjnych czy jedzenia na grilla.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Paczkowana sałata może być źródłem Salmonelli
Jakiego mięsa nie kupować?
Mięso mielone to częsty składnik występujący w daniach Polaków. Na samą myśl o kotlecie mielonym cieknie nam ślinka. Pamiętajmy, że jego smak zależy również od jakości mięsa. Niestety, producenci i sklepy nie zawsze postępują uczciwie. Na półkach sklepowych możemy znaleźć nieświeże mięso.
Zdarza się, że miesza się stare mięso ze świeżym, aby pozbyć się niesprzedanych produktów. Mięso garmażeryjne ma najniższą jakość. Znajduje się w nim jedynie od 70 do 90 proc. mięsa. Pozostałe składniki to woda, błonnik, regulatory kwasowości, utleniacze i białko roślinne.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Jakie mięso jest najzdrowsze dla człowieka?
Kolor mięsa
Najsmaczniejsze i najlepsze wyroby mielone otrzymamy mieszając ze sobą różne rodzaje mięsa. Może być to mięso wołowe, cielęcina czy wieprzowina. Najlepiej do mielenia nadają się szynka wieprzowa, udziec z indyka i karkówka.
Lampka ostrzegawcza powinna nam się zapalić, gdy mięso mielone, które wkładamy do sklepowego wózka ma kolor niejednolity. Nieświeża część będzie miała ciemniejszy kolor i grudki. Mięso powinno mieć strukturę matową i kolor bordowy lub lekko różowy.
Nie kupujmy mięsa, z którego leci woda!
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Polacy jedzą za dużo mięsa
Czym kierujemy się przy zakupie mielonej wołowiny?
Świeża wołowina ma kolor lekko purpurowy. Zmielona nie traci koloru i dalej ma ciemnoczerwoną barwę. Za odcień odpowiada mioglobina, czyli złożone białko odpowiedzialne za udział w magazynowaniu tlenu w mięśniach.
Z kolei świeże mięso wieprzowe ma kolor od jasnego różu do czerwieni. Jeśli wybrana przez nas porcja ma jaśniejszy kolor, oznacza to, że pochodzi od młodszego zwierzęcia. Kolor powinien być jednolity – przebarwienia są oznaką źle przeprowadzonego uboju.
Mięso drobiowe mielone ma kolor bladoróżowy, lekko czerwony, a czasem nawet zielonkawy.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Nawet ekologiczne mięso może być złe
Zapach mięsa mielonego
W przypadku zakupu każdego rodzaju mięs, bez względu, czy są one zmielone czy w większych kawałkach, ich zapach powinien przypominać zapach krwi.
Jeśli nasze skojarzenie zapachowe jest inne – mięso może być nieświeże, przechowywane w nieodpowiedni sposób lub nafaszerowane chemią.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Cena mięsa mielonego
Nie oszczędzajmy na mięsie. Promocyjna cena nie powinna zachęcać nas do zakupu! Wręcz przeciwnie - gdy koszt jest mniejszy niż oczekujemy, odłóżmy mięso na półkę. Chodzi przecież o zdrowie naszej rodziny.
Gdy zdecydujemy się na zakup gotowego mięsa, najlepszym wyborem będzie takie, na którym jest zawarta informacja,z jakiej części zwierzęcia zostało wyprodukowane. Wybierzmy produkty, które składają się 99 proc. mięsa i 1 proc. soli. Mamy wtedy pewność, że nasz wymarzony obiad pozbawiony będzie sztucznych dodatków i spulchniaczy.
Warto sprawdzić dwie daty na etykiecie: paczkowania i przydatności do spożycia. Na każdym mięsie powinna znajdować się informacja o zawartości tłuszczu. Kierujemy się zasadą: im mniej, tym lepiej!
Według rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 maja 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych, chude mięso to takie, które zawiera do 7 proc. tłuszczu, mięso mielone wołowe do 20 proc. tłuszczu. Najbardziej tłusta jest mielona wołowina, może zawierać nawet do 30 proc. tłuszczu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zawartość kolagenu
Gdy sprawdziliśmy już skład i datę ważności mięsa mielonego, warto przyjrzeć się zawartości kolagenu. Im jego ilość jest mniejsza, tym nasza porcja mięsa jest lepszej jakości.
Kolagen to tkanka łączna, białko, które nie jest w pełni wartościowe, bo nie zawiera aminokwasów. Na etykietach znajdziemy informację: stosunek zawartości kolagenu do całkowitej zawartości białka, który może wynosić od 11 do 18 proc.
W tym wypadku jakość przekłada się również na smak: mięso z intensywnie pracujących mięśni, które zawiera więcej kolagenu, po ugotowaniu jest twarde. Kolagen nie jest jednak szkodliwy dla zdrowia, ale smak potrawy może być gorszy, gdy mięso ma dużo tego składnika.
Zobacz też: Mięso ze strusia - lepsze niż kurze
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl