Właściwości cydru. Ma mnóstwo antyoksydantów (WIDEO)
Cydr, czyli napój alkoholowy przygotowywany z soku jabłkowego i drożdży, znany jest od wieków. To źródło antyoksydantów, które hamują rozwój szkodliwych wolnych rodników. Ma też inne zalety. Możesz przygotować go samodzielnie w domu. Jak? Zobacz wideo.
Jest niskokaloryczny, 100 ml cydru zawiera 36-42 kalorii. To o wiele mniej niż w piwie czy wódce. Głównym składnikiem napoju są nieobrane jabłka.
To właśnie w skórce skrywa się najwięcej antyoksydantów. Cydr to też bogactwo flawonoidów, antocyjanów i fenoli. Ważna jest także zawartość potasu, który wzmacnia pracę mięśni. Cydr możemy przygotować samodzielnie w domu. W jaki sposób?
15 kilogramów jabłek (40 procent kwaśnych i 60 procent słodkich) wraz ze skórką kroimy i wrzucamy do sokowirówki. Sok przelewamy do balonu na widno. Następnie dodajemy specjalistyczne drożdże i pożywkę dla nich. Najlepsza temperatura do fermentacji to 20-24 stopnie Celsjusza.
Po dwóch tygodniach trunek zlewamy znad osadu soku i umieszczamy w chłodnym miejscu na kolejne 2-3 tygodnie. Po tym czasie cydr przelewamy do butelek. Jest gotowy do wypicia. Uwaga - cydr wykazuje właściwości lecznicze, gdy go nie nadużywamy. Jedna lampka do obiadu w zupełności wystarczy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl