Herbata brokułowa - co to jest? Właściwości i zastosowanie
Herbata brokułowa staje się coraz bardziej popularnym produktem. Badania pokazują, że osoby, które regularnie ją piły, miały niższy poziom benzenu (substancji rakotwórczej) we krwi. Spróbujesz?
Zobacz film: "Toksyczne ryby. Unikaj ich w swojej diecie"
1. Czym jest herbata brokułowa?
Liofilizowane i wysuszone na proszek kiełki brokuła można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wystarczy zalać je wrzątkiem i poczekać kilka minut, aż się zaparzy. Później należy herbatę przelać przez sitko i gotowe.
Badania wskazują, że osoby, które spożywały taki napój miały niższy poziom benzenu we krwi w porównaniu z osobami, które go nie piły.
2. Właściwości herbaty brokułowej
Brokuł to bogate źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, skórę, paznokcie i włosy. Z kolei zawarta w nim witamina K zapobiega krwotokom i odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Natomiast potas normalizuje ciśnienie krwi oraz obniża tętno.
Ale to nie wszystkie zalety herbaty z brokułów. Warzywo to jest kopalnią związków zawierających siarkę, a te wpływają na obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Eksperci są zdania, że regularne picie herbaty brokułowej pomaga także wypłukiwać benzen z organizmu ludzkiego.
Benzen to bezbarwna substancja chemiczna o słodkim zapachu. Jest silnym czynnikiem kancerogennym, wywołuje też zawroty i bóle głowy, senność, dezorientację, drżenie rąk. Łatwo gromadzi się w organizmie.
Efekt oczyszczania wspomoże dodatkowo jedzenie warzyw w formie gotowanej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Komentarze