Herbata brokułowa - co to jest? Właściwości i zastosowanie
Herbata brokułowa staje się coraz bardziej popularnym produktem. Badania pokazują, że osoby, które regularnie ją piły, miały niższy poziom benzenu (substancji rakotwórczej) we krwi. Spróbujesz?
1. Czym jest herbata brokułowa?
Liofilizowane i wysuszone na proszek kiełki brokuła można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wystarczy zalać je wrzątkiem i poczekać kilka minut, aż się zaparzy. Później należy herbatę przelać przez sitko i gotowe.
Badania wskazują, że osoby, które spożywały taki napój miały niższy poziom benzenu we krwi w porównaniu z osobami, które go nie piły.
2. Właściwości herbaty brokułowej
Brokuł to bogate źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, skórę, paznokcie i włosy. Z kolei zawarta w nim witamina K zapobiega krwotokom i odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Natomiast potas normalizuje ciśnienie krwi oraz obniża tętno.
Ale to nie wszystkie zalety herbaty z brokułów. Warzywo to jest kopalnią związków zawierających siarkę, a te wpływają na obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwory. Eksperci są zdania, że regularne picie herbaty brokułowej pomaga także wypłukiwać benzen z organizmu ludzkiego.
Benzen to bezbarwna substancja chemiczna o słodkim zapachu. Jest silnym czynnikiem kancerogennym, wywołuje też zawroty i bóle głowy, senność, dezorientację, drżenie rąk. Łatwo gromadzi się w organizmie.
Efekt oczyszczania wspomoże dodatkowo jedzenie warzyw w formie gotowanej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl