Właściwości kiełkującego ryżu

Kiełkujący ryż przez wielu uważany jest za najzdrowszy ryż na świecie. Nie tylko smacznie smakuje, ale i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. W kiełkujących ziarnach znajdziemy zestaw witamin oraz składników mineralnych.

Roślina swoje zalety zawdzięcza m.in. dużej ilości kwasu GABA (czyli gamma-aminomasłowego). Substancja ta przyspiesza procesy regeneracyjne w mięśniach, uspokaja oraz rozluźnia.

Kiełkujący ryż możemy już kupić w polskich sklepach. Za opakowanie o wadze 250 g zapłacimy ok. 10 zł. To idealny produkt m.in. dla diabetyków, osób z nadciśnieniem i pracujących umysłowo. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić go do swojego menu.

Zobacz także: Zmęczenie i ciągłe pragnienie? To mogą być pierwsze objawy...

Kiełkujący ryż to bogactwo wielu składników odżywczychKiełkujący ryż to bogactwo wielu składników odżywczych
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

/ 5Wzmocnienie odporności

W składzie kiełkującego ryżu, który możemy kupić w sklepach, nie znajdziemy szkodliwych GMO, pestycydów oraz nawozów. To bogactwo witamin z grupy B, D, E, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, potasu, magnezu, fosforu, manganu, miedzi, jodu, kobaltu oraz selenu.

Regularne spożywanie ziaren, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, wzmacnia układ odpornościowy. Kiełkujący ryż pozytywnie wpływa również na nasz nastrój. Spożywanie ziaren pobudza endorfiny, czyli hormony szczęścia.

/ 5Dla diabetyków i dla studentów

Kiełkujący ryż powinien wzbogacić dietę diabetyków
Kiełkujący ryż powinien wzbogacić dietę diabetyków © 123rf

Kiełkujący ryż spożywany regularnie obniża stężenie glukozy we krwi oraz kontroluje poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa również na nadciśnienie, utrzymując tym samym niezaburzony przepływ krwi. To bogactwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych omega-3, które obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca.

Produkt, dzięki zawartości cynku oraz witamin B1 i B6, zmniejsza też poczucie lęku, stresu oraz rozluźnia mięśnie. Dzięki zawartości kwasu GABA poprawia pamięć, tym samym zapobiegając chorobie Alzheimera. Ziarna pozytywnie wpływają na bezsenność, skupienie i koncentrację. Polecane są więc osobom pracującym umysłowo oraz uczniom i studentom.

/ 5Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Kiełkujący ryż to idealny produkt dla osób na diecie. Ziarna są lekkostrawne, a dzięki specjalnemu procesowi zmiękczania, substancje odżywcze są łatwo wchłaniane. Mogą go spożywać również osoby cierpiące na alergię na gluten.

Ziarna to bogactwo błonnika – substancji, która pozwala na zrzucenie nadprogramowych kilogramów bez efektu jo-jo. Spożywane regularnie wypełniają żołądek, dając uczucie sytości na długo. Kiełkujący ryż przyspiesza perystaltykę jelit, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz wzmaga wydzielanie soków trawiennych.

/ 5Działanie antynowotworowe

Kiełkujący ryż działa profilaktycznie w leczeniu raka
Kiełkujący ryż działa profilaktycznie w leczeniu raka © 123rf

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym kiełkujący ryż hamuje rozwój szkodliwych wolnych rodników wpływających na procesy starzenia się skóry. Ziarna wiążą również substancje kancerogenne.

Kiełkujący ryż działa profilaktycznie w leczeniu wszystkich nowotworów, a szczególnie w raku okrężnicy. W jego ziarnach znajdziemy także duże ilości kwasu GABA, który hamuje namnażanie się komórek powodujących białaczkę. Produkt ten powinien więc na stałe zagościć w menu osób, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia nowotworów.

/ 5Wyjątkowość kiełkującego ryżu

Kiełkujący ryż jest uważany za najzdrowszy gatunek ryżu
Kiełkujący ryż jest uważany za najzdrowszy gatunek ryżu © 123rf

Produkt ten powstaje poprzez selekcję najlepszych gatunkowo ziaren ryżu, które następnie są oczyszczane z pyłów, ziemi, piasku i pustych łupin. Kolejnym etapem jest zanurzenie ich na ok. dobę w wodzie o temperaturze ponad 30 stopni Celsjusza. Podczas tego procesu woda zmieniana jest kilkakrotnie, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu wilgoci.

Następnie ziarna przekłada się do specjalnych komór, w których kiełkują. Po tym czasie ryż poddaje się parowaniu i suszeniu. Proces produkcji kończy się kolejną selekcją i pakowaniem.

Kiełkowanie powoduje powstawanie zwiększonych ilości witamin oraz składników mineralnych. Z ryżu znika także kwas fitynowy, który blokuje wchłanialność wielu substancji odżywczych. Właśnie dlatego kiełkujący ryż posiada najwięcej właściwości prozdrowotnych dla organizmu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka