Właściwości kiełkującego ryżu
Kiełkujący ryż przez wielu uważany jest za najzdrowszy ryż na świecie. Nie tylko smacznie smakuje, ale i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. W kiełkujących ziarnach znajdziemy zestaw witamin oraz składników mineralnych.
Roślina swoje zalety zawdzięcza m.in. dużej ilości kwasu GABA (czyli gamma-aminomasłowego). Substancja ta przyspiesza procesy regeneracyjne w mięśniach, uspokaja oraz rozluźnia.
Kiełkujący ryż możemy już kupić w polskich sklepach. Za opakowanie o wadze 250 g zapłacimy ok. 10 zł. To idealny produkt m.in. dla diabetyków, osób z nadciśnieniem i pracujących umysłowo. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić go do swojego menu.
Zobacz także: Zmęczenie i ciągłe pragnienie? To mogą być pierwsze objawy...
Wzmocnienie odporności
W składzie kiełkującego ryżu, który możemy kupić w sklepach, nie znajdziemy szkodliwych GMO, pestycydów oraz nawozów. To bogactwo witamin z grupy B, D, E, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, potasu, magnezu, fosforu, manganu, miedzi, jodu, kobaltu oraz selenu.
Regularne spożywanie ziaren, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, wzmacnia układ odpornościowy. Kiełkujący ryż pozytywnie wpływa również na nasz nastrój. Spożywanie ziaren pobudza endorfiny, czyli hormony szczęścia.
Zobacz także: W taki sposób praca wpływa na twoją odporność
Dla diabetyków i dla studentów
Kiełkujący ryż spożywany regularnie obniża stężenie glukozy we krwi oraz kontroluje poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa również na nadciśnienie, utrzymując tym samym niezaburzony przepływ krwi. To bogactwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych omega-3, które obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Produkt, dzięki zawartości cynku oraz witamin B1 i B6, zmniejsza też poczucie lęku, stresu oraz rozluźnia mięśnie. Dzięki zawartości kwasu GABA poprawia pamięć, tym samym zapobiegając chorobie Alzheimera. Ziarna pozytywnie wpływają na bezsenność, skupienie i koncentrację. Polecane są więc osobom pracującym umysłowo oraz uczniom i studentom.
Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?
Kiełkujący ryż to idealny produkt dla osób na diecie. Ziarna są lekkostrawne, a dzięki specjalnemu procesowi zmiękczania, substancje odżywcze są łatwo wchłaniane. Mogą go spożywać również osoby cierpiące na alergię na gluten.
Ziarna to bogactwo błonnika – substancji, która pozwala na zrzucenie nadprogramowych kilogramów bez efektu jo-jo. Spożywane regularnie wypełniają żołądek, dając uczucie sytości na długo. Kiełkujący ryż przyspiesza perystaltykę jelit, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii oraz wzmaga wydzielanie soków trawiennych.
Zobacz także: Stosujesz tę dietę? Efekt jo-jo gwarantowany
Działanie antynowotworowe
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym kiełkujący ryż hamuje rozwój szkodliwych wolnych rodników wpływających na procesy starzenia się skóry. Ziarna wiążą również substancje kancerogenne.
Kiełkujący ryż działa profilaktycznie w leczeniu wszystkich nowotworów, a szczególnie w raku okrężnicy. W jego ziarnach znajdziemy także duże ilości kwasu GABA, który hamuje namnażanie się komórek powodujących białaczkę. Produkt ten powinien więc na stałe zagościć w menu osób, które znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia nowotworów.
Wyjątkowość kiełkującego ryżu
Produkt ten powstaje poprzez selekcję najlepszych gatunkowo ziaren ryżu, które następnie są oczyszczane z pyłów, ziemi, piasku i pustych łupin. Kolejnym etapem jest zanurzenie ich na ok. dobę w wodzie o temperaturze ponad 30 stopni Celsjusza. Podczas tego procesu woda zmieniana jest kilkakrotnie, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu wilgoci.
Następnie ziarna przekłada się do specjalnych komór, w których kiełkują. Po tym czasie ryż poddaje się parowaniu i suszeniu. Proces produkcji kończy się kolejną selekcją i pakowaniem.
Kiełkowanie powoduje powstawanie zwiększonych ilości witamin oraz składników mineralnych. Z ryżu znika także kwas fitynowy, który blokuje wchłanialność wielu substancji odżywczych. Właśnie dlatego kiełkujący ryż posiada najwięcej właściwości prozdrowotnych dla organizmu.
Zobacz także: Sprawdź zalety innych odmian ryżu