Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Właściwości zdrowotne kminku
1 z 6Moc niewielkich ziaren
Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Równie chętnie jak w Polsce uprawiany jest w Ameryce Północnej i Afryce, chociaż prawdziwą furorę robi w Azji Mniejszej, gdzie od wieków stosowany jest w kuchni i lecznictwie.
Jednak to właśnie my, obok Węgier i Holandii, zajmujemy się eksportem tych aromatycznych ziarenek na największą skalę.
Doceniamy je nie tylko ze względu na walory kulinarne. Choć kminek nadaje charakterystycznego smaku wielu często goszczącym na polskich stołach potrawom – od wędlin i mięs począwszy, na kapuśniaku i barszczu skończywszy – najbardziej liczą się jego właściwości prozdrowotne.
Oto, dlaczego warto włączyć go do diety.
Zobacz także: Ziola na niestrawność. Usprawniają pracę jelit i żołądka