2 z 6Poprawia trawienie
To chyba jedna z najbardziej znanych właściwości kminku, który od dawna bardzo chętnie wykorzystywano jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zioło działa przeciwskurczowo i łagodzi nieprzyjemne wzdęcia. Zawarty w nim aldehyd kuminowy, który nadaje ziarenkom charakterystyczny aromat, aktywizuje gruczoły ślinowe, co ułatwia trawienie.
Istotny jest także związek o nazwie tymol, który stymuluje produkcję kwasów, żółci i enzymów odpowiedzialnych za trawienie pokarmu w jelitach. Kminek podany w postaci naparu łagodzi bóle brzucha. Dzieje się tak za sprawą olejków eterycznych, magnezu i sodu.
Regularne jedzenie kminku chroni przed zaparciami – jedną z głównych przyczyn hemoroidów. Ze względu na obecność błonnika, rozpuszcza złogi i działa jak naturalny środek przeczyszczający, a w dodatku wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, chroniąc zarówno górny, jak i dolny odcinek przewodu pokarmowego przed infekcjami.
Zobacz także: Zapomnij o gumach i plastrach. Te zioła pomogą ci rzucić palenie raz na zawsze