5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska

Koktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają organizm z toksyn (głównie te zielone).

Do przygotowania koktajlu możemy wykorzystać warzywa i owoce, zarówno mrożone, jak i świeże, wodę, jogurt lub mleko, zioła i przyprawy. Te ostatnie poleca szczególnie Ewa Chodakowska, trenerka fitness. Choć niektóre z nich wydają się odpowiednie jedynie do potraw mięsnych i sosów, świetnie sprawdzają się jako dodatek do płynnych posiłków (Chodakowska rekomenduje koktajl jako jedno z dań, które spożywamy w trakcie dnia).

Przyprawy w sztuce kulinarnej są stosowane w celu nadania lub wydobycia smaku potraw bądź jego urozmaicenia. Swój aromat zawdzięczają terpenom — organicznym związkom chemicznym, które w przemyśle kosmetycznym są wykorzystywane jako substancje zapachowe. Przyprawy mają też właściwości lecznicze (niektóre z nich pomagają nawet w walce z chorobami nowotworowymi), dlatego powinny stanowić stały element zdrowej diety.

Zatem przyprawy nie tylko urozmaicą smak koktajlu, ale sprawią, że zyska właściwości prozdrowotne. Sprawdź, które z nich warto wykorzystywać w trakcie przygotowywania płynnych posiłków zdaniem Ewy Chodakowskiej?

Zobacz też: Tak rozwija się rak. W kilka godzin powstaje guz

PrzyprawyPrzyprawy
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kurkuma

Kurkumę, inaczej ostryż, warto dodawać do wszystkich potraw, nie tylko do koktajli. Wykazuje ona silne właściwości przeciwutleniające i antynowotworowe (to zasługa kurkuminy, związku chemicznego o działaniu przeciwzapalnym), osłania układ pokarmowy i działa na niego łagodząco. Kurkumina hamuje rozwój takich rodzajów nowotworu jak: rak okrężnicy, wątroby, żołądka, jajników i krwi. Powoduje, że komórki nowotworowe obumierają.

Jak dowiodły wyniki badań przeprowadzone przez naukowców z Centrum Badań nad Rakiem w Houston osoby (bez względu na płeć), które spożywają ćwierć łyżeczki kurkumy dziennie, chorują na raka nerek 10 razy rzadziej, a kobiety 5 razy rzadziej zapadają na nowotwór piersi.

Kurkuma wykazuje też działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Reguluje poziom trójglicerydów i insuliny we krwi oraz poprawia pracę układu krążenia.

Przyprawa ta nadaje koktajlom na bazie jogurtu piękny kolor (ma żółto-złociste zabarwienie). Pamiętaj, że absorpcję kurkuminy podnosi pieprz i papryka, zatem warto wzbogacić napój również o te przyprawy.

Zobacz też: Pieczenie i ból języka to znak, że czas udać się do lekarza

/ 6Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa © 123RF

Najczęściej gałkę muszkatołową wykorzystuje się w kuchni, ale jej właściwości lecznicze doceniają też zwolennicy medycyny naturalnej. Ma silny aromat i gorzko-korzenny smak.

Przyprawa ta może przeciwdziałać wystąpieniu zakrzepów krwi. Ponadto poprawia trawienie, ponieważ wzmaga wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki zawartości substancji o nazwie eugenol może zapobiegać wrzodom żołądka.

Gałka muszkatołowa ma pozytywny wpływ na potencję. Wystarczy szczypta, żeby zadziałała pobudzająco. Stymuluje układ nerwowy, wpływając na funkcje seksualne u ludzi.

Żeby odmienić smak koktajlu, wystarczy dodać jedynie szczyptę gałki muszkatołowej (w proszku lub w kulce, startej na tarce). Z ilością tej przyprawy nie można przesadzać, ponieważ nadmiar sprawi, że koktajl będzie gorzki (co więcej, gałka wykazuje działanie halucynogenne, za co odpowiada jej główny składnik — mirystycyna; dawka halucynogenna to 6-30 gramów sproszkowanej przyprawy).

/ 6Pieprz cayenne

Pieprz cayenne ma intensywnie pomarańczową barwę, pikantny smak i charakterystyczny aromat. To jedna z najbardziej wartościowych przypraw – zawiera witaminy (beta-karoten, A i E), składniki mineralne (żelazo, cynk, miedź, potas, mangan, magnez i selen) o pozytywnym wpływie na zdrowie.

Kapsaicyna sprawia, że przyprawa ta działa przeciwbólowo (można ją stosować na bóle głowy, mięśni, nerwobóle) i antybakteryjnie. Ten sam składnik czyni pieprz cayenne produktem o działaniu antynowotworowym. Ponadto wspomaga on pracę układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów — przyczyny zawału i udaru. Podnosi poziom odporności.

Pieprz cayenne to przyprawa idealna dla osób na diecie odchudzającej. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm, poprawia pracę układu trawiennego, hamuje apetyt i umożliwia szybsze spalanie tłuszczu.

Ewa Chodakowska poleca wykorzystywać pieprz cayenne do koktajli owocowych i owsianek, dzięki czemu zyskają lekko pikantny smak. Świetne doświadczenie dla kubków smakowych daje połączenie ostrej papryki i kakao.

Zobacz też: Naturalny lek na niedoczynność tarczycy. Wystarczy kilka gramów dziennie

/ 6Kardamon

Kardamon
Kardamon © 123RF

Przyprawa ta jest bogata w garbniki — przeciwutleniacze. Ma wszechstronne działanie: chroni przewód pokarmowy i usprawnia jego pracę, reguluje poziom cholesterolu w organizmie i poprawia krążenie krwi (dlatego kardamon stosuje się w terapii objawów astmy i zapalenia oskrzeli).

Co więcej, kardamon wykorzystuje się w leczeniu schorzeń zębów i zakażenia dróg moczowych. Ponadto zwalcza on ból gardła i działa odkażająco (napar do płukania przygotujemy na bazie wody z dodatkiem cynamonu i kardamonu).

Niektóre źródła podają, że kardamon działa jak afrodyzjak i jest polecany osobom z problemami w kontaktach seksualnych. Ponadto znany jest jako naturalny środek detoksykujący. Olejki eteryczne i biochemiczne, które zawiera ta przyprawa, pomagają usuwać szkodliwe substancje i wolne rodniki z organizmu.

Żeby koktajlowi nadać korzennego aromatu, wystarczą 2-3 sztuki kardamonu.

Zobacz też: Polskie, tanie i smaczne. Jedz codziennie, a cholesterol i cukier spadną

/ 6Goździki

Goździki i olej z goździków
Goździki i olej z goździków © 123RF

Goździki to przyprawa korzenna, która poza walorami zapachowymi (ma słodki, owocowy, drzewny aromat oraz korzenny, piekący i gorzki smak) wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Poprawia trawienie i apetyt. Swoje działanie zawdzięcza eugenolowi — substancji zmniejszającej aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój stanu zapalnego.

Przyprawa ta jest bogata w składniki mineralne: magnez, wapń, witaminy: A, C i K, oraz kwasy omega-3. To jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów, które zwalcza wolne rodniki. Ponadto goździki łagodzą dolegliwości bólowe głowy, zębów i dziąseł. Znajdują też zastosowanie w walce ze złym cholesterolem.

Właściwości antyseptyczne czynią z goździków naszego sprzymierzeńca w walce z przeziębieniem i grypą. Ponadto są uznawane za lek o działaniu przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym (zabijają pasożyty jelit, wspomagają leczenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, m.in. biegunki).

Chodakowska poleca dodawać zmielone goździki (najlepiej wybierać te w oryginalnej, niesproszkowanej postaci, i samodzielnie je rozdrabniać w moździerzu) do koktajli przygotowanych na bazie jogurtu i owoców.

/ 6Przeczytaj też:

Przyprawy
Przyprawy © 123RF
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka