Włosi się zajadają. Naukowcy sprawdzili, jak naprawdę działa na narządy

Makarony spaghetti, penne, tagliatelle czy lasagne stanowią nieodłączny element włoskiej kuchni. Badania przeprowadzone przez specjalistów potwierdzają, że popularny produkt nie tylko wybornie smakuje, ale może również przyczyniać się do zdrowego wskaźnika masy ciała (BMI).

Smakuje wyśmienicie i pomaga ograniczyć tłusze w diecie. Sięgnij po ten produktSmakuje wyśmienicie i pomaga ograniczyć tłusze w diecie. Sięgnij po ten produkt
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Zaskakujące wyniki badań naukowców

Wyniki badań przedstawione na spotkaniu organizacji naukowej The Obesity, zajmującej się badaniem zjawiska otyłości, wskazują na to, że regularne sięganie po makaron wiąże się z lepszą jakością żywienia niż w przypadku osób, które w ogóle nie spożywają tego produktu. To nie wszystko.

Badania opublikowane w portalu naukowym "Frontiers in Nutrition" sugerują, że jedzenie włoskiego przysmaku wiąże się z korzystniejszym spożyciem składników odżywczych, na przykład witamin i minerałów, takich jak kwas foliowy i błonnik pokarmowy.

Warto wspomnieć o jeszcze jednym ważnym badaniu. Zespół z I.R.C.C.S. Neuromed w Pozzilli po przeanazlizowaniu danych antropomorficznych, a także nawyków żywieniowych ponad 23 tysięcy osób, wykazał, że spożywanie makaronu może uchronić pacjentów przed otyłością brzuszną .

Wyniki badania włoskich specjalistów pokazały, że dostosowane do indywidualnych potrzeb spożywanie makaronu przyczynia się do zdrowego wskaźnika masy ciała (BMI) oraz mniejszego obwodu talii.

Dlaczego warto sięgać po makaron?

Naukowcy z Nutritional Strategies, Inc. porównali dane zebrane od dorosłych Amerykanów w latach 2001-2012 w ramach badania National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) i odkryli, że osoby sięgające po makarony wykazują także tendencję do spożywania mniejszej ilości produktów zawierających tłuszcze nasycone czy cukry dodane (mono- i disacharydów dodawane do żywności przez producentów).

Makaron to paliwo energetycznego dla komórek naszego ciała oraz bogactwo witamin z grupy B, dlatego doskonale wspiera pracę mózgu. Zawiera dużo błonnika przez co reguluje pracę jelit.

Choć nie brakuje mitów dotyczących wpływu makaronu na wagę i ogólną kondycję organizmu, prawda jest taka, że produkt ten stanowi znakomite źródło składników odżywczych, które pełnią funkcje budulcowe, energetyczne i regulujące. Makaron jest produktem, który pozwala utrzymać w naszym organizmie stały poziom cukru we krwi.

Dietetycy polecają w szczególności makarony pełnoziarniste (wytwarzane na bazie mąki pełnoziarnistej), ponieważ zawierają one sporą ilość błonnika i witamin.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka