Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Włoski placek z jabłkami

Avatar placeholder
14.03.2017 14:38
Włoski placek z jabłkami
Włoski placek z jabłkami (Zdjęcie ciasta / Shutterstock)

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast wegetariańskich. Może być podawana przy każdej okazji, a także modyfikowana według indywidualnych upodobań. Jednym z przepisów wegetariańskich na szarlotkę jest włoski placek z jabłkami, który wzbogaca znane ciasto o bakalie.

Składniki:

  • szklanka cukru,
  • 6 dużych jabłek,
  • 3 jaja,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jabłka pokrój w dużą kostkę, zasyp cukrem, dodaj dowolne bakalie i odstaw na godzinę do lodówki. Wbij jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj i ciasto wyłóż do blachy nasmarowanej tłuszczem i tartą bułką. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie82,4
Białko2,4 g
Tłuszcz1,3 g
Cholesterol36,0 mg
Węglowodany16,0 g
Błonnik0,8 g
Witamina C2,8 mg
Witamina A28,4 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze