Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Włoski placek z jabłkami
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast wegetariańskich. Może być podawana przy każdej okazji, a także modyfikowana według indywidualnych upodobań. Jednym z przepisów wegetariańskich na szarlotkę jest włoski placek z jabłkami, który wzbogaca znane ciasto o bakalie.
Składniki:
- szklanka cukru,
- 6 dużych jabłek,
- 3 jaja,
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody.
Sposób przygotowania:
Jabłka pokrój w dużą kostkę, zasyp cukrem, dodaj dowolne bakalie i odstaw na godzinę do lodówki. Wbij jajka, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj i ciasto wyłóż do blachy nasmarowanej tłuszczem i tartą bułką. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 82,4 |
Białko | 2,4 g |
Tłuszcz | 1,3 g |
Cholesterol | 36,0 mg |
Węglowodany | 16,0 g |
Błonnik | 0,8 g |
Witamina C | 2,8 mg |
Witamina A | 28,4 µg |