Włośnica. Jak przyrządzić wieprzowinę i dziczyznę, żeby nie zakazić się tym pasożytem?

Włośnicą można zakazić się poprzez jedzenie niedogotowanej wieprzowiny domowej albo dziczyzny. Ten pasożyt może okazać się bardzo niebezpieczny dla zdrowia: powoduje choroby serca, a nawet może doprowadzić do śmierci. Jak przyrządzić mięso, żeby było bezpieczne?

Włośnica. Jak gotować wieprzowinę i dziczyznę, żeby nie zakazić się tym pasożytem?Włośnica. Jak gotować wieprzowinę i dziczyznę, żeby nie zakazić się tym pasożytem?
Źródło zdjęć: © 123rf

Co powoduje włośnicę?

Włośnicę wywołuje pasożyt zwany Trichinella spiralis, czyli włosień kręty. Można się nim zarazić poprzez zjedzenie zarażonego mięsa świni domowej lub dziczyzny (zwłaszcza mięsa dzika), szczególnie po zbyt krótkim gotowaniu lub wędzeniu. Solenie, mrożenie czy krótkie wędzenie nie zabija pasożytów.

Larwy włośnia rozwijają się w jelicie cienkim, gdzie wnikają do błony śluzowej. Przenikają do naczyń chłonnych i krwionośnych organizmu, a następnie razem z krwią rozprzestrzeniają się po całym jego ciele. Larwy najczęściej znajdują się w mięśniach przepony, ale również na języku, w mięśniach grzbietu czy międzyżebrowych.

Pierwszymi oznakami zakażenia włośnicą są bóle brzucha, biegunka, wymioty oraz gorączka. Po tym, jak pasożyt dostanie się do mięśni, mogą wystąpić bóle ciała, swędzenie i obrzęk twarzy i oczu. W skrajnych przypadkach włośnica może powodować problemy z sercem, brak koordynacji, a nawet zgon.

Jesz dużo wieprzowiny? Możesz mieć problemy z nerkami

Włośnica. Jak gotować wieprzowinę i dziczyznę, żeby nie zakazić się tym pasożytem?
Włośnica. Jak gotować wieprzowinę i dziczyznę, żeby nie zakazić się tym pasożytem? © East News

Włośnica. Jak przyrządzić mięso?

Na szczęście, od kiedy ryzyko zakażenia włośnicą poprzez jedzenie wieprzowiny hodowlanej zostało wyeliminowane, choroba ta zdarza się niezwykle rzadko. W Europie największą zachorowalność odnotowuje się na Litwie, Ukrainie, Węgrzech oraz w Rosji i Rumunii. W Polsce włośnicę odnotowuje z częstotliwością się ok. 3 przypadków na 10 000 mieszkańców rocznie.

Mimo to eksperci radzą zachowywać szczególną ostrożność podczas gotowania wieprzowiny oraz dziczyzny. Amerykańska agencja Food Safety and Inspection Service na swojej stronie ostrzega, że surowe mięso może zawierać aż pięć rodzajów groźnych dla człowieka bakterii, w tym E. coli. Dlatego FSIS zaleca gotowanie wieprzowiny w 145 stopniach, taka właśnie temperatura zabija larwy włośnicy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka