Woda podczas smażenia mięsa. Wszystko przez jeden błąd (WIDEO)
Podczas kupowania mięsa mielonego zwracamy uwagę na to, żeby było ono jak najlepszej jakości. Jeśli kupujemy mięso w opakowaniu dokładnie przeczytajmy jego skład. Najlepiej żeby był jak najkrótszy. Ważna jest też data przydatności do spożycia. To ona informuje nas o tym czy mięso jest świeże.
Jeśli kupujemy mięso mielone na stanowisku garmażeryjnym, mamy możliwość wybrania konkretnego kawałka mięsa, które następnie jest mielone na naszych oczach. Dzięki temu mamy pewność, że w mięsie nie ma za dużo tłuszczu i zbędnych dodatków.
Dobrej jakości mięso mielone powinno mieć żywy kolor, nie może być też zbyt tłuste. Jeśli mięso jest lekko szare, oznacza to, że miało kontakt z powietrzem. W wyniku dostępu tlenu mioglobina zawarta w mięsie ulega utlenieniu i mięso zmienia kolor. Nie znaczy to jednak, że jest zepsute i nie można go wykorzystać.
Na co jeszcze zwrócić uwagę? Podczas smażenia mięsa mielonego na patelni może pojawiać się woda. Zobacz wideo i dowiedz się, o czym to świadczy i jak zapobiegać oddawaniu wody przez mięso.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl