Wolne rodniki – jak je zwalczać?
Dieta bogata w antyoksydanty pomaga zwalczać wolne rodniki, które powodują przedwczesne starzenie się i wiele chorób. Jednak dostarczane wraz z pożywieniem przeciwutleniacze, takie jak choćby witamina C czy witamina E, mogą nie wystarczyć. Co jest brakującym elementem układanki, gwarantującym zdrowie, długowieczność, sprawność umysłową, zdolność do wysiłku oraz jędrną skórę? Poznaj glutation, najważniejszy naturalny antyoksydant, bez którego inne nie działają.
Dowiedz się, jak zwiększyć poziom glutationu w organizmie.
1. Co to są wolne rodniki?
Wolne rodniki to cząsteczki o dużej aktywności chemicznej, obecne w każdym organizmie. Powstają w procesie przetwarzania tlenu na energię, w wyniku stresu, palenia papierosów, zanieczyszczenia środowiska, zbyt długiego opalania się, złego odżywiania się, a nawet ciężkiego treningu. Wolny rodnik to taki "chętny singiel", mający na zewnętrznej orbicie wolny elektron, który chce jak najszybciej połączyć się w parę i "leci na każdego".
Proces utleniania to nic innego, jak przyłączenie się takiego wolnego elektronu do pierwszego lepszego, napotkanego na drodze pierwiastka czy związku chemicznego. Utlenianie uszkadza komórki i dlatego organizm posiada mechanizmy, pozwalające na zwalczanie wolnych rodników. Nie zawsze jednak może sobie poradzić z ich ilością.
2. Co to jest stres oksydacyjny?
Antyoksydanty i wolne rodniki są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów życiowych. Gdy jesteśmy zdrowi, pozostają one w równowadze. Stres oksydacyjny to sytuacja, gdy w organizmie nadmiernie wzrasta ilość wolnych rodników lub spada ilość antyoksydantów.
Wolne rodniki uszkadzają kolagen, powodując starzenie się skóry. Przyśpieszają zresztą wszelkie procesy starzenia się organizmu na poziomie komórkowym. Prowadzą do rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.
Wywołują chorobę Parkinsona czy chorobę Alzheimera, ponieważ komórki nerwowe są szczególnie wrażliwe na ich działanie. Atakują nawet DNA, wywołując w ten sposób nowotwory. Stres oksydacyjny to cichy zabójca – jak z nim walczyć?
3. Dieta bogata w antyoksydanty to nie wszystko
Antyoksydanty to substancje, które wyłapują wolne rodniki i je unieszkodliwiają. Dlatego na pytanie, jak zwalczać wolne rodniki, zazwyczaj odpowiedź brzmi: stosując dietę bogatą w przeciwutleniacze, takie jak np. witamina C, witamina E czy selen.
Ale to tylko część prawdy, bo przeciwutleniacze dostarczanie z pożywieniem mogą nie wystarczyć, jeśli w organizmie zabraknie glutationu. Jest nazywany przez naukowców "głównym przeciwutleniaczem", bo warunkuje skuteczne działanie wszystkich innych. Każda komórka sama produkuje glutation.
Suplementacja glutationu często jest nieefektywna, a jego poziom maleje wraz z wiekiem. Oznacza to, że z wiekiem stajemy się coraz bardziej podatni na choroby. Czy można zwiększyć poziom glutationu?
4. Jak podnieść poziom glutationu – sekret zdrowia
Aby organizm mógł zwalczać wolne rodniki, musi syntetyzować glutation. Najlepiej więc dostarczyć mu materiału do jego produkcji, czyli aminokwasów, z których zbuduje cząsteczkę glutationu. Dobrym źródłem cystyny, którą organizm przekształca w cysteinę, jest białko serwatkowe WPC 80, otrzymywane z serwatki.
Przez sportowców jest uważane za najbardziej wartościowe, bo zawiera aminokwasy egzogenne i jest budulcem mięśni. Ale dostarczając cystyny, wpływa ponadto na wzrost poziomu glutationu, który neutralizuje wolne rodniki. Dzięki temu zwiększa się zdolność do wysiłku.
Białko serwatkowe można znaleźć nie tylko w suplementach, jest także składnikiem batonów proteinowych GO ON Sięgając po taką białkową przekąskę, wspieramy nasz organizm i walka z wolnymi rodnikami staje się łatwiejsza. Glutation odpowiada także za system odpornościowy i detoksykację organizmu, ale to zupełnie inna historia!
Chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj artykuł.