Wspiera mózg i dba o zdrowie jelit. Poleca guru dietetyki
Miłośników słodyczy nie brakuje, choć od dawna wiadomo, że codzienne sięganie po takie przekąski prowadzi do próchnicy, zwiększa ryzyko chorób serca i oczywiście tuczy. Nie ze wszystkich łakoci musimy jednak zrezygnować.
W tym artykule:
Sięgaj po czekoladę
Profesor Tim Spector to nie tylko guru dietetyki. Jest też znanym profesorem epidemiologii genetycznej w King's College London oraz honorowym lekarzem konsultantem w Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust. Dla wielu osób stanie się ulubionym ekspertem w dziedzinie żywienia, gdyż jego zdaniem każdy z nas powinien sięgać po czekoladę.
Specjalista aktywnie udziela się w mediach społecznościowych, a w niedawnym nagraniu opublikowanym na TikToku twierdzi, że zjedzenie porcji dobrej jakości gorzkiej czekolady jest nie tylko smaczne, ale także i zdrowe.
Co najbardziej zaskakujące, cztery kostki, czyli ok. 20 g, 70-procentowej gorzkiej czekolady zawiera tyle samo błonnika, co kromka chleba pełnoziarnistego. Czekolada to nie tylko paliwo dla mózgu, ale korzystnie wpływa też na zdrowie jelit.
Gorzka czekolada a samopoczucie. Zaskakujące wyniki badań Koreańczyków
Paliwo dla mózgu
Czekolada zasługuje na nasze uznanie ze względu na obecność polifenoli. Ziarna kakaowca pomagają zmniejszać stany zapalne w organizmie, a tym samym przyczyniają się do obniżenia ryzyka rozwoju wielu chorób.
- Samo ziarno jest bogate w polifenole, które są wzmacniane przez proces fermentacji. Ze spożywania czekolady płynie naprawdę wiele korzyści zdrowotnych - zapewnia w nagraniu prof. Spector.
Polifenole to grupa naturalnie występujących w roślinach związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Pomagają one kontrolować ciśnienie krwi i są powiązane z lepszym zdrowiem serca i układu krążenia.
Antyoksydanty są też niezbędne dla zdrowia mózgu - zwiększają przepływ krwi i wspomagają funkcje umysłowe. Kilka kostek czekolady dziennie chroni przed chorobą Alzheimera i innymi schorzeniami neurodegeneracyjnymi.
Zobacz także: Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?
W ten sposób dbasz też o jelita
Kakao to także bogate źródło flawonoli, rodzaju polifenoli, które poprawiają zdrowie jelit. Choć czekolada powinna być spożywana z umiarem, z pewnością okazuje się zdrowym dodatkiem.
- Flawonole działają jak paliwo rakietowe dla dobrych bakterii jelitowych, zwiększając ich wzrost. Czekolada to świetna rzecz, oprócz tego, że jest super smaczna, jest również naprawdę dobra dla zdrowia - zapewnia lekarz.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- TikTok
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.