Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady?

Lubisz czekoladę? Warto wiedzieć, że spożywanie 2-3 kostek dziennie pozytywnie wpływa na organizm i samopoczucie. Pod jednym warunkiem - czekolada musi zawierać minimum 70 proc. kakao. Sprawdź, do jakich reakcji dochodzi w organizmie po zjedzeniu czekolady.

Jedzenie czekolady nie jest takie złe dla organizmuJedzenie czekolady nie jest takie złe dla organizmu
Źródło zdjęć: © 123rf
Monika Matuszko

W ciągu 10 minut:

  • Tryptofan zawarty w czekoladzie wspomaga produkcję serotoniny.
  • Poprawia się humor i odczuwasz zastrzyk energii, jesteś pobudzony.
  • Rozszerzają się naczynia krwionośne w mózgu, co pozytywnie wpływa na zdolności intelektualne. Warto więc zjeść kostkę przed pracą umysłową.

Zobacz także:

  • Obniża się ciśnienie krwi - to zasługa rozszerzających się naczyń krwionośnych..
  • Kakao pokrywa zęby ochronną warstwą, co utrudnia rozwój bakterii.

Czekoladowy mit

Jedzenie czekolady
Jedzenie czekolady © 123 rf

Po 30 minutach:

  • Kaszel staje się mniej nasilony. Teobromina znajdująca się w czekoladzie wykazuje działanie lepsze od kodeiny - składnika leków na kaszel.
  • W organizmie zaczynają się przyswajać składniki znajdujące się w czekoladzie: witaminy B1, B2, B3 oraz wapń, magnez, sód, krzem, potas i żelazo.

Po kilku dniach regularnego jedzenia czekolady:

  • W organizmie obniża się poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu.
  • Zmniejsza się ochota na słodycze - to zasługa magnezu, w który obfituje kakao.

Regularna konsumpcja

Regularna konsumpcja gorzkiej czekolady redukuje ryzyko zaburzeń pracy serca.

Flawonoidy i antyoksydanty przyczyniają się do oczyszczania żył ze złogów, w dodatku opóźniają procesy starzenia (neutralizują działanie wolnych rodników). Przeciwutleniacze wzmacniają też odporność organizmu oraz chronią przed poważnymi chorobami, takimi jak nowotwory czy cukrzyca.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka