Nutella ze śliwek. Prosty przepis na pyszny krem owocowo-czekoladowy

Nutella ze śliwek to zdrowa alternatywa dla gotowych kremów czekoladowych. Jest prosta do zrobienia oraz bardzo smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do słodkich śniadań, ale i rozmaitych deserów. Jak się robi domową nutellę ze śliwek? Jak zagęścić masę? Jakie śliwki wybrać do kremu?

Nutella ze śliwek to doskonały dodatek do słodkiego śniadaniaNutella ze śliwek to doskonały dodatek do słodkiego śniadania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Czym jest domowa nutella ze śliwek?

Nutella ze śliwek to powidła śliwkowe z dodatkiem kakao. To smarowidło zwane jest także śliwellą. Ma dość gęstą konsystencję kremu, przez co świetnie się rozsmarowuje. Dobrze sprawdza się jako dodatek do naleśników, ciast, deserów, pieczywa, gofrów, czy słodkich placuszków.

Głównym składnikiem śliwelli są śliwki i kakao. Jednak podstawową wersję kremu można wzbogacać także dowolnymi dodatkami jak, chociażby czekolada, orzechy laskowe, czy masło orzechowe.

Jakie śliwki wybrać do domowej nutelli?

Do czekoladowego kremu najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki. Ważne, by owoce były już dojrzałe (nie przejrzałe), miękkie oraz bardzo słodkie. Dzięki czemu do przetworu będzie potrzebna mniejsza ilość cukru. Krem można przygotować także z owoców suszonych.

Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła

Na domowe przetwory najlepiej jest wybierać owoce dobrej jakości, zdrowe, jędrne i nieuszkodzone. Świetnie sprawdzą się śliwki z domowego ogródka, czy sadów ekologicznych. Przed przetworzeniem owoce należy dokładnie umyć, pozbawić ogonków oraz pestek.

Przepis na szybką nutellę ze śliwek z czekoladą

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych śliwek węgierek,
  • 4 łyżki kakao,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 150 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, kroimy na ćwiartki. Umieszczamy w wysokim garnku, zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu ok. 3-4 godzin, mieszamy co kilka minut. Uważamy, aby śliwki nie przywarły do dna garnka.

Następnie blendujemy masę na gładki sos, dodajemy kakao i czekoladę. Masy nie musimy dodatkowo zagęszczać, powolne smażenie sprawia, że uzyskuje odpowiednią konsystencję. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 30 min.

Następnie nutellę ze śliwek węgierek przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy bardzo mocno, wstawiamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą i pasteryzujemy ok. 20 min.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka