Wspomaga trawienie. Zmniejsza stężenie cukru we krwi
Podczas kolejnych zakupów warto zaopatrzyć się w kolendrę. Roślina świetnie sprawdzi się nie tylko podczas gotowania, a do tego skrywa mnóstwo właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto po nią sięgać?
Zdrowotne właściwości kolendry
Kolendra siewna ma dość charakterystyczny zapach i smak. Wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej ze względu na obfitość wielu składników odżywczych i minerałów.
Roślina zawiera witaminę A, B, C i K oraz jest źródłem żelaza, magnezu i wapnia. Znajdziemy w niej też umbelliferon i skopoletynę, związki białkowe, flawonoidy, fitostreole, kwasy organiczne, garbniki i sole mineralne.
Kolendra wspomaga ogólne zdrowie organizmu, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, redukuje wzdęcia, poprawia apetyt i wspomaga trawienie.
Regularne spożywanie pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i poprawia stan skóry. Skutecznie zmniejsza stężenie glukozy we krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Na co pomaga kolendra?
Kolendrę można znaleźć w wielu preparatach dostępnych w aptece. Zawarty w owocach linalol ma działanie rozkurczające i wspomaga pracę dróg żółciowych, a tym samym poprawia trawienie i łagodzi bóle brzucha.
Kolendrowy napar można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zalać wrzątkiem łyżeczkę rozgniecionych owoców i odstawić na 15 minut, a następnie przecedzić. Napar można pić nawet 3 razy dziennie w celu poprawy trawienia.
Z kolei olejek kolendrowy może być stosowany do płukania jamy ustnej i gardła, szczególnie podczas niektórych infekcji. Czasem jest też wykorzystywany w okładach na oparzenia i trudno gojące się rany.
Jak wykorzystać przyprawę
Charakterystyczny smak i aromat sprawia, że liście kolendry świetnie sprawdzą się w sałatkach, sosach i zupach. Warto nimi udekorować dania mięsne i rybne. Liście to także popularny dodatek do potraw kuchni azjatyckiej.
Owoce kolendry można znaleźć w wielu mieszankach przyprawa jak choćby curry. Warto jednak poeksperymentować i wzbogacić nimi mięsne marynaty, zupy, gulasze oraz sosy. Kolendra świetnie nadaje się do kiszonek oraz wypieków.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.