Trwa ładowanie...

Wycofanie tataru wołowego firmy Sokołów. GIS ostrzega przed E.coli

 Dorota Mielcarek
29.10.2020 18:51
Tatar wołowy wycofany ze sprzedaży
Tatar wołowy wycofany ze sprzedaży (123rf)

Główny Inspektor Sanitarny 29 października wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W wyniku kontroli wykryto bakterie E.coli w mięsie wołowym, który wyprodukowany został tatar firmy Sokołowów. Bakterie wytwarzają toksynę Shiga, w związku z czym spożycie jej grozi rozwinięciem się choroby obrzękowej.

spis treści

1. Wycofane partie tataru wołowego

Szczegóły dotyczące wycofanej partii produktów:

  • nazwa produktu: "Tatar wołowy", 200 g
  • numer partii: 02891 02892K
  • termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
  • wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: "SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE

GIS ostrzega: pod żadnym pozorem nie należy spożywać mięsa z zakażonej partii.

Zobacz film: "Sygnały ostrzegawcze, które wysyła chora wątroba"

Czym grozi spożycie?

Zakażenie bakterią może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

2. Co zrobić z zakażonym mięsem?

Należy je bezzwłocznie zutylizować, a miejsce, w którym leżało dokładnie umyć środkami zawierającymi alkohol.

Zobacz także: Przez dwa tygodnie piłam shoty z kurkumy. Oto efekty

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze