Wycofanie tataru wołowego firmy Sokołów. GIS ostrzega przed E.coli
Główny Inspektor Sanitarny 29 października wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W wyniku kontroli wykryto bakterie E.coli w mięsie wołowym, który wyprodukowany został tatar firmy Sokołowów. Bakterie wytwarzają toksynę Shiga, w związku z czym spożycie jej grozi rozwinięciem się choroby obrzękowej.
1. Wycofane partie tataru wołowego
Szczegóły dotyczące wycofanej partii produktów:
- nazwa produktu: "Tatar wołowy", 200 g
- numer partii: 02891 02892K
- termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
- wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: "SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
GIS ostrzega: pod żadnym pozorem nie należy spożywać mięsa z zakażonej partii.
Czym grozi spożycie?
Zakażenie bakterią może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
2. Co zrobić z zakażonym mięsem?
Należy je bezzwłocznie zutylizować, a miejsce, w którym leżało dokładnie umyć środkami zawierającymi alkohol.
Zobacz także: Przez dwa tygodnie piłam shoty z kurkumy. Oto efekty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl